Českem se prohnaly silné bouřky a přívalové deště

Praha – Až do zítřejšího večera hrozí ve většině krajů České republiky velmi silné bouřky. Přinesou přívalový déšť, krupobití a nárazy větru, hladiny řek při nich mohou stoupnout až na druhý povodňový stupeň. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil výstrahu platnou původně do dnešního večera. Bouřky už dnes způsobily první problémy; na Jesenicku vyplavily sklepy, v Novém Jičíně byl vyhlášen stav pohotovosti. Hasiči odčerpávali vodu i na několika místech v Praze, zatopen byl třeba suterén Národní knihovny na Starém Městě.

Velmi silné bouřky hrozí podle meteorologů v severní polovině republiky – v Praze, Ústeckém, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Výstraha platí od dnešního poledne do středečních 23:00. Ve zbytku Česka bude podle meteorologů stupeň nebezpečí nízký. V Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji platí výstraha jen do dnešních 23:00.

„V severní polovině našeho území se budou ojediněle vyskytovat velmi silné bouřky, které budou provázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů, popřípadě i kroupami nebo nárazy větru o rychlosti kolem 72 kilometrů za hodinu,“ sdělil ČHMÚ. V oblastech zasažených přívalovými dešti mohou podle něj vystoupat hladiny zejména menších toků na první až druhý stupeň povodňové aktivity.

BOUŘKY ZPŮSOBILY PRVNÍ PROBLÉMY

Přívalový déšť odpoledne na Jesenicku zatopil sklepy rodinných domů. Několik desítek profesionálních i dobrovolných hasičů po silné bouřce zasahovalo například ve Zlatých Horách, Mikulovicích či Písečné. V ohrožených místech stavěli hasiči provizorní hráze.

Na Novojičínsku se zvedly hladiny Jičínky, Zrzávky a Grasmanky v Novém Jičíně. Byl tam vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. „Do Straníku vezly technické služby sto pytlů s pískem, opět zvedáme lávku v Žilině, v Bludovicích se sesunulo kousek svahu do potoka,“ uvedla mluvčí radnice Marie Machková. Povodňová komise upozorňuje lidi rozhlasem, na internetu, sociálních sítích i pomocí sirén. V případě problémů můžou volat na čísla 556 768 230 nebo 731 136 430.

Praze hasiči vyjížděli kvůli přívalovému dešti k více než padesáti případům – například v Michli, Nuslích nebo na Vinohradech. Většinou museli odčerpávat vodu, zatopen byl například suterén Národní knihovny na Starém Městě nebo sklep Anežského kláštera. Provoz knihovny přerušen nebyl, škoda by měla být minimální. Voda vyplavila také celé zázemí Divadla ABC, které kvůli tomu ruší dnešní program. Problémy řešil i dopravní podnik, voda natekla do vestibulu stanice metra Můstek a zatopila křižovatku U Bulhara.

V jižní části okresu Rychnov nad Kněžnou způsobil přívalový déšť lokální záplavy. Ve Lhotě u Potštejna voda zatopila deset objektů, v Rovni sklep školky. V obci Borovnice hasiči kvůli přelití dvou rybníků nařídili evakuaci obyvatel z několika domů. Voda do nich ale nakonec nevnikla, zatopila hlavně zahrádky, silnice a louky.