Štědrá tchýně aneb kde vzal exžalobce Grygárek peníze na majetek?

Praha - Policie vyšetřuje další nesrovnalosti v majetku bývalého žalobce Libora Grygárka. Při domovní prohlídce u něj totiž objevila dokument, který měl prokazovat dar zhruba 10 milionů korun od jeho tchýně. Detektivové prověřují, jestli to není pokus dodatečně legalizovat jeho příjmy. Na případ upozorňuje pořad Reportéři ČT. Natáčela Jana Neumannová.

Muž, pod kterého spadalo vyšetřování nejzávažnějších ekonomických kauz v Čechách, exžalobce Libor Grygárek, čelí teď sám prověřování svého majetku. Není totiž jasné, kde na něj vlastně vzal. Grygárek v minulosti investoval do nemovitostí zhruba 43 milionů korun. Hájí se tím, že jde kromě peněz od tchýně také o výnosy z pronájmů a také o jeho výdělek na státním zastupitelství. 

V usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale stojí: „Z průběžných výsledků finančního šetření již nyní vyplývá, že majetková aktiva JUDr. Libora Grygárka a jeho rodiny hrubě neodpovídají dosahovaným příjmům.“  

Policisté zkoumají i dokument s datem z prosince 2008. Jde o prohlášení Grygárkovy tchýně, že své dceři a zeti darovala necelých 10 milionů korun. Papír našla policie u bývalého státního zástupce při domovní prohlídce loni v červnu. Štáb Reportérů ČT několikrát žádal exžalobce o rozhovor, aby své majetkové poměry včetně nového dokumentu osvětlil. Grygárek ale odmítl reagovat. 

Grygárek nicméně už dříve tvrdil, že od jeho tchýně pochází zhruba 13 milionů korun na byt, který v Galerii Myšák vlastní hned vedle lobbisty Janouška. (Více ZDE.) Peníze měla získat prodejem zrestituovaného majetku. Podle zjištění Reportérů ČT ale za něj mohla utržit maximálně 4 miliony korun.  

Usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci:

„JUDr. Libor Grygárek a jemu blízké osoby mají vedeny desítky bankovních účtů, na nichž byla zjištěna řada podezřelých transakcí, každá v řádech několika milionů korun českých.“

Bývalý žalobce Libor Grygárek čelí zatím jen obvinění ze zneužití pravomoci kvůli údajné pomoci lobbistovi Janouškovi. Za to mu hrozí maximálně pět let vězení.