Vláda bude jednat o zákazu víkendových jízd kamionů, jeho přijetí pomůže Bursíkovi

Praha - Vláda dnes zřejmě bude jednat o celoročním zákazu jízd kamionů o víkendech. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka je ve hře víc variant zákazů, dopravci je ale jednoznačně odmítají. Návrh je jedním ze stěžejních bodů Strany zelených. Případné schválení zákona by mohlo pomoct současnému předsedovi zelených Martinu Bursíkovi obhájit pozici lídra strany.

Hlasování o celoročním zákazu jízd kamionů vláda už jednou odložila kvůli odporu autodopravců. Novela by teď měla být připravena k dokončení a pro Martina Bursíka představuje pro víkendový volební sjezd strany eso v rukávu.

Dopravci nesouhlasí hlavně s celoročním zákazem pro pátek a požadují setkání s premiérem, které se má uskutečnit ještě předtím, než materiál projedná vláda. „Neoficiálně máme zprávu, že schůzka s premiérem se uskuteční nejdříve příští týden,“ řekl generální tajemník sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar. To by znamenalo, že materiál dnes vláda projednávat nebude.  

Ministři by měli jednat také o novele zákona o ozbrojených silách, podle které by měl vzniknout inspektorát ministerstva obrany. Kontroly na ministerstvu nyní probíhají pouze podle vnitroresortních pravidel. Inspektorát by měl kontrolovat samotné ministerstvo a armádu, vojenskou kancelář prezidenta a hospodaření armády se státním majetkem.

Podle programu by se dnes měl kabinet také seznámit s pravidelnou pololetní informací o stavu a čerpání finančních prostředků z privatizačních výnosů k řešení starých ekologických škod a se zprávou o inflaci, kterou kabinetu předloží guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.