Pacientům s leukémií svitla naděje díky českým vědcům

Praha – Léčba akutní leukémie je zase o krok dál. Českým vědcům se ve spolupráci s americkými a nizozemskými kolegy podařilo rozlišit jednotlivé typy onemocnění. Místo univerzálně používané chemoterapie by se tak mohl každý pacient léčit individuálně podle druhu nemoci. Případná léčba, která se nyní zkoumá, by se tak mohla týkat až jedné pětiny pacientů s leukémií.

Pacientům s leukémií svitla naděje díky českým vědcům (zdroj: ČT24)

Vědci opět pokročili v hledání léčby proti leukémii. Ze souboru zhruba 500 pacientů analyzovali leukemické buňky a zjistitli, že existuje naděje pro celou pětinu z nich. „V rámci tohoto souboru jsme našli zhruba dvacet procent pacientů, u nichž jsme zjistili, že jejich leukemické buňky mají sníženou aktivitu třiceti genů,“ vysvětlil Tomáš Brdička z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Právě některé z těchto genů jsou zodpovědné za udržování buněk ve zdravém stavu. „Snížené aktivita těchto genů může být podstatou poruchy, která u leukémie nastává,“ dodal.

Aktivitu těchto genů by vědci chtěli obnovit, čímž by se opět nastartoval normální vývoj buněk a zabránil jejich zhoubné transformaci. „V rámci projektu jsme skutečně identifikovali několik takových látek, které mají schopnost v buňkách zvrátit některé rysy špatného vývoje směrem k národovému zhoubnému bujení,“ upřesnil Brdička.

Testy na pacientech potrvají ještě několik let

Mezi touto vědeckou studií a skutečným použitím nové léčebné metody v klinické praxi ještě vede dlouhá cesta. „Nyní musí klinická pracoviště udělat potřebné testy na pacientech, zhodnotit, jestli je taková léčba skutečně užitečná, a pak teprve mohou začít pomáhat,“ dodal. Pacienti se tak této léčby dočkají zřejmě až během několika let.