ČSSD nominuje na českého eurokomisaře Mertlíka

Praha - Sociální demokracie nominuje na eurokomisaře Pavla Mertlíka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci uvedl, že je Mertlík silným kandidátem a Česká republika by díky jeho zkušenostem mohla získat důležitější kompetenci, než má dnes. Mertlík působil jako ministr financí v Zemanově vládě, v současnosti je rektorem soukromého Bankovního institutu. Sobotka se zároveň vymezil proti možnému kandidátovi za hnutí ANO Pavlu Teličkovi. Podle Sobotky by Teličkovi mohlo uškodit, že dříve v Bruselu působil jako lobbista, který prosazoval zájmy soukromých firem.

"Rádi bychom měli komisaře, který bude zaměřen na některou z důležitých, například
ekonomických kompetencí, což by pro pozici ČR a její prestiž bylo nepochybně významnější," uvedl Sobotka. Teď je českým eurokomisařem Štefan Füle, který má na starosti rozšiřování Unie – tento post se považuje za středně významný.

Sociální demokracie zatím nevyjednávala o podpoře Mertlíka s koaličními partnery. Podle dřívějších informací by hnutí ANO preferovalo lídra své kandidátky a bývalého eurokomisaře Teličku. Jeho nominace by ale podle Sobotky mohla být problematická. „Je velmi obtížné stát se z evropského lobbisty eurokomisařem. To by mohlo být vnímáno jako silný konflikt zájmů, proto nabízíme jiného kandidáta,“ uvedl Sobotka.   

Babiš: Pokud ANO volby vyhraje, budeme si nárokovat eurokomisaře

S tím ale nesouhlasí šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Telička by podle něj zastupoval v Bruselu zájmy českého státu. „Pokud úspěšně reprezentoval české a zahraniční firmy v Bruselu, úspěšně vyjednával vstup ČR do Unie, tak si myslím, že ze všech kandidátů do EP je na tom nejlépe,“ podotkl. Podle vicepremiéra byl Mertlík ministrem v době, kdy Česko nebylo v
Unii. „Neví, jak to v Bruselu funguje. V porovnání s naším kandidátem to není dobrý kandidát,“ řekl Babiš. 

Podle něj mají o tom, kdo bude kandidátem na člena Evropské komise, rozhodnout volby. Podle posledních průzkumů má ANO vyšší preference než ČSSD a mohlo by evropské volby vyhrát. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš řekl: „Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo.“

Pro lidovce jsou přijatelná obě jména - dohoda v koalici ale zatím není. „Bývalý pan ministr Mertlík je jistě zajímavé jméno,“ uvedl lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Za zkušeného člověka ale označil i Teličku. „Uvidíme, jednání proběhnou, bylo by dobré najít shodu. KDU-ČSL ambici stavět svého kandidáta nemá,“ dodal Bělobrádek. 

Že může být domluva hlavních politických stran na jménu eurokomosaře problematická, ukázal minulý výběr. Dvě hlavní strany ve sněmovně - ODS a ČSSD - prosazovaly každá svého kandidáta: občanští demokraté Alexandra Vondru a sociální demokraté Vladimíra Špidlu. Ani na jednom jménu se však nedohodly a Česko nakonec do Bruselu vyslalo jako kompromisního kandidáta Štefana Füleho.

Špidla byl českým eurokomisařem ještě před Fülem v letech 2004-2009, na starosti měl sociální politiku. V Bruselu ale nepůsobil celé období, zhruba po půl roce vystřídal na tomto postu Pavla Teličku. Špidlu jako eurokomisaře prosadil tehdejší sociálnědemokratický předseda vlády Stanislav Gross, který jej krátce předtím vystřídal v premiérském křesle i v čele ČSSD.