Překonal rakovinu a teď radí mužům: Starejte se o sebe jako o své auto

Praha – Čeští muži chodí na preventivní prohlídky k lékaři mnohem méně než ženy. Včasná návštěva v ordinaci přitom může zachránit i život. Své o tom ví badmintonista Petr Koukal, který prodělal rakovinu varlete. Nemoc ale překonal, na olympijských hrách v Londýně pak byl vlajkonošem české výpravy. Svou zkušeností chce inspirovat i další, proto založil nadační fond na podporu onkologicky nemocných mužů.

Petr Koukal nabádá české muže k preventivním prohlídkám (zdroj: ČT24)

Petr Koukal je sportovec – nekouří, nepije a ani nemá v rodině rakovinu. Proto věřil, že bulka, kterou si nahmatal, půjde snadno operovat. Byl to ale zhoubný nádor. „Je to samozřejmě strašný šok a v tu chvíli litujete každé minuty, každé hodiny - v mém případě několika týdnů, kdy jsem s tou návštěvou urologa čekal,“ popisuje Koukal. 

Proto nabádá k preventivním prohlídkám i další muže, jen ty totiž zajistí včasnou diagnózu: „Až se o sebe chlapi o sebe budou starat tak, jako se starají o svoje auto, budeme mít vyhráno,“ dodává badmintonista. Prevence u mužů by neměla být jenom o zjištění hladiny cholesterolu a změření tlaku, ale i pravidelné kontrole u specialistů. Třeba k urologovi by měl přijít muž už ve čtyřiceti letech. 

Na prevenci nádorů se v současné době zaměřuje i ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny postupně oslovují skoro dva miliony lidí a zvou je na vyšetření tlustého střeva, prsou a děložního čípku. „Mezi lidmi je už od počátku o projekt velký zájem, tak uvažujeme o tom, že po jeho skončení budeme pokračovat a už teď debatujeme třeba o screeningu rakoviny prostaty,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. 

Mezi lidmi je největší zájem o preventivní vyšetření na rakovinu střev a konečníku, jen za první dva měsíce letošního roku bylo na vyšetření přes 70 tisíc lidí, což je o čtvrtinu víc než loni.