Dohra tragické smrti policistky: Chovanec chce registr přestupků

Praha – V boji proti zvyšujícímu se počtu řidičů pod vlivem drog by mohl pomoci registr přestupků. Prohlásil to ministr vnitra Milan Chovanec v rozhovoru pro pořad TV Prima Partie. Podle něj by při opakovaném přestupku měl následovat tvrdší trest. Ministr tak reagoval na tragickou nehodu z pátku, kdy na Mělnicku řidič pronásledovaný policií srazil policistku, která poté zemřela. U policie pracovala 16 let. Místní policisté se chtějí připojit k finanční sbírce na dvě děti, které po šestatřicetileté ženě zbyly.

Zdrogovaný řidič policistku smetl ze silnice u středočeské obce Záryby, když předchozí hlídce ujížděl už od Brandýsa nad Labem. „Z dosavadních výslechů se ukazuje, že pachatel myslel, že projede mezi vozidlem policie a dalším vozidlem, které tam bylo odstaveno,“ řekl náměstek ředitele středočeské policie Jan Ptáček.

Policie dvaadvacetiletého řidiče zadržela a navrhuje jeho vzetí do vazby. Ukázalo se, že měl kvůli předešlým incidentům soudem zakázané řízení. Podle ministra vnitra by v boji s podobnými řidiči pomohl registr přestupků i přísnější postihy za ujíždění policii. „Jsme jediní, kteří přestupky neevidují,“ uvedl Chovanec. Stát si podle něj musí vynutit, aby se tito lidé na silnici nedostali. Upozornil také na to, že Česko je spolu s Irskem jediný stát, který nemá trestnost držení drogy. Je to pouze v rámci přestupku.

Viníka osudové srážky chce policie vzít do vazby (zdroj: ČT24)

Ve všech případech, kdy člověk používá auto jako zbraň, by soudy měly podle ministra vnitra přistupovat velmi tvrdě. S piráty silnic a lidmi, kteří řídí pod vlivem drog, je podle Chovance nutné bojovat.

Například v Karlovarském kraji policisté loni chytili 450 lidí, kteří řídili pod vlivem drog. Za letošní první čtvrtletí je to asi 240 lidí. To je nárůst zhruba o 100 procent, pokud bude tento trend pokračovat. Je třeba zakročit hlavně proti výrobcům a distributorům drog. „To jsou akce, které v současné době připravujeme,“ řekl ministr.

Od roku 1990 zemřelo ve službě 102 policistů. mezi nejtragičtější případy patří 3 roky stará nehoda, kdy po srážce s protijedoucím vozem zahynuli u Hluboké nad labem dva mladí policisté.