Komise, která má hlídat nákupy zdravotnické techniky, už úřaduje

Praha – Nákup drahých zdravotnických přístrojů by měl nově být pod větším dohledem. Poprvé se sešla přístrojová komise ministerstva zdravotnictví, která má centrálně hlídat, aby se za nákladnou techniku zbytečně neutrácelo. Některé kusy, jako kybernetický nůž, gama nůž nebo magnetická rezonance, totiž vyjdou i na desítky milionů korun.

Na prvním zasedání se členové přístrojové komise domlouvali na tom, jak a podle čeho budou nákup přístrojů kontrolovat. Rozhodně jim nepůjde pouze o cenu – chtějí mimo jiné pohlídat, aby v některých krajích drahé přístroje nepřebývaly a v jiných naopak nechyběly.

Jako příklad lze uvést magnetickou rezonanci – technologii, která dokáže ve 3D snímcích zobrazit jakoukoliv část těla bez rizikového záření. Jeden takový přístroj stojí 60 milionů korun. „Rozložení přístrojů magnetické rezonance v České republice je velmi nerovnoměrné, například v kraji Vysočina je jeden přístroj a v jižních Čechách tři,“ upozorňuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal.

Nejvíc rezonancí má Praha, a proto se do hlavního města sjíždějí pacienti z různých míst republiky. Komise bude požadovat, aby jednotlivá pracoviště využívala své kapacity na maximum. I při šetření by tak nedocházelo k omezování péče o pacienty. „Na sto tisíc obyvatel stačí jedna magnetická rezonance a je třeba ty kapacity sdílet,“ podotýká šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Události: Nákup zdravotnické techniky pohlídá nová komise (zdroj: ČT24)

Komise bude rozhodovat i o přístrojích, jejichž cena přesahuje stovky milionů. Například takový gama nůž je v tuzemsku jen jeden. „Jeden gama nůž na deset až patnáct milionů lidí stačí,“ míní Vymazal. Další by tedy komisí nejspíš neprošel.

Kybernetický nůž stojí ještě víc. A právě kvůli jeho údajně předraženému nákupu je terčem kritiky sám ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který chce v nákupech medicínské techniky udělat pořádek. Pod jeho vedením totiž nemocnice koupila kybernůž za 200 milionů. Němeček však tvrdí, že cena odpovídá a že i teď by nákup komisí prošel.

Zdravotní pojišťovny už se v memorandu zavázaly, že se budou doporučeními ministerské komise řídit. „Zdravotní pojišťovny se zavazují, že nebudou platit žádnou drahou přístrojovou techniku, kterou by tato komise nedoporučila,“ slíbil už dřív Němeček. V komisi zasedají zástupci jeho resortu, pojišťoven, odborných lékařských společností podle zaměření přístroje, lékařské komory, odborů a krajů (čtěte víc).