Systém na rozdělování evropských miliard na MZe má díry

Praha – Do počítačového programu ministerstva zemědělství, který zajišťuje rozdělování evropských dotací, se někdo naboural. Za vytvoření programu a jeho ochranu přitom úřad zaplatil stovky milionů. Začaly navíc přicházet náznaky, že by ministerstvo mělo za provoz některých částí systému platit. Úřad to odmítá, tvrdí, že vše, co měl za program na rozdělování dotací zaplatit, už zaplatil, a současně ujišťuje, že nedávný průnik do systému dotace nijak neohrozil.

Stará se o miliardy z EU děravý systém? (zdroj: ČT24)

Zemědělci jsou s tím, jak funguje systém LPIS na rozdělování dotací, spokojeni. To, že vůbec funguje, je pro mnoho z nich dokonce otázka přežití. Na program, který má letos rozdělit 32 miliard korun, se však valí čím dál více problémů. Možná nejzávažnější z nich je otázka, zda nelze počítač snadno ovlivnit. Nedávno totiž kdosi do systému vstoupil a manipuloval s některými daty. Ministerstvo proto provedlo komplexní prověrku, která ukázala, že má zabezpečení LPIS skutečně vady. „Byla definována řada doporučení, aby byla situace zlepšena,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Zdeněk Adamec. Zdůraznil přitom, že incident „v žádném případě neohrozil výplatu zemědělských dávek“.

Podle jednoho z programátorů LPIS jsou bezpečnostní problémy, kterým ministerstvo musí čelit, velmi vážné. „Jeho data nejsou interně nijak speciálně zajištěna,“ přiznal. Nedostatečné zabezpečení podle něj „ohrožuje důvěryhodnost podkladů pro vyplácení dotací“.

Ministerstvo již kvůli pochybným zakázkám na počítačové sítě dostalo koncem loňského roku půlmiliardovou sankci od finančního úřadu. Teď podle vedení ministerstva hrozí další sankce ve výši několika desítek milionů korun. „Probíhá kontrola finančního úřadu, která zatím nebyla ukončena,“ řekl Zdeněk Adamec. IT zakázkami ministerstva zemědělství se zabývá také policie.

Vedení ministerstva tvrdí, že systém zdědilo po svých předchůdcích a že už má vše pod kontrolou. Odmítá také náznaky, že by za provoz systému mělo nadále platit. S tím přišly některé počítačové firmy. „Cítíme jisté problémy s licencemi a chceme celou věc vyjasnit,“ uvedl zástupce společnosti Tescium Alexandr Houška. To však jednoznačně odmítl náměstek Adamec: „Produkt nám byl ušit na míru a my si nemyslíme, že bychom měli platit cokoliv dalšího.“