Počasí lámalo rekordy, nad Česko míří písek ze Sahary

Praha – Na mnoha místech po celém Česku dnes padly teplotní rekordy. Na Lysé Hoře bylo překonáno maximum staré 76 let, dnes tam meteorologové naměřili 15,2 °C. Ještě tepleji bylo v Plzni – stanice v Bolevci hlásila teplotu 24 stupňů. Rekordy by na některých místech mohly být překonány i zítra, postupně se však má mírně ochlazovat a v neděli by měl přijít déšť.

Během dneška byl teplotní rekord překonán na 16 stanicích, kde se teploty měří déle než 50 let. Maximum bylo pokořeno třeba ve středočeských Neumětelích, kde naměřili 23,6 stupně. Rekordní teplotu hlásí také Tábor, 22,3 stupně tu v historii měření zaznamenali jen v roce 2011. Ze stejného roku pocházel i další dnes překonaný rekord ve Vyšším Brodě, původní teplota 21,8 stupně byla dnes přepsána hodnotou 22 stupňů. Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu ale rekord nepadl, bylo tu „jen“ 21 stupňů.

Teplé počasí bylo i na horách, na Lysé hoře v Beskydech padl teplotní rekord starý 76 let, meteorologové tam naměřili 15,2 stupně Celsia. Dosavadní maximum pro tento den tam bylo 14 stupňů z roku 1938. Tři roky starý rekord byl vyrovnán v Bedřichově v Jizerských horách. Rtuť teploměru tam vyšplhala na 17,7 stupně. V Desné v Jizerských horách naměřili meteorologové 17,5 stupně Celsia, dosavadní rekord byl přitom už z roku 1953. 

Teploty se ještě v pátek vyšplhají až na 22 stupňů, poté se mají až do začátku příštího týdne pohybovat mezi 15 až 19 stupni. Slunečné počasí nejpozději v neděli vystřídají přeháňky a ojediněle i bouřky.

Nad Českem se objeví písek ze Sahary

V pátek a v sobotu se do ovzduší nad Českou republikou opět dostane písek ze Sahary. Může se to projevit zbarvením deště a červenožlutým popraškem na cestách nebo autech – jev ale není nebezpečný. Vzácný úkaz se přitom letos nad Českem objeví už podruhé.

Ve středu zvířil silný vítr prach a písek nad Marokem a Alžírskem, tyto jemné částečky pak vzdušné proudy vynesly do troposféry a přenesly až nad Evropu. V současnosti je vzduch s nejvyšší koncentrací prachových částic nad Francií a postupuje směrem k zemím Beneluxu, Německu a střední Evropě.