Rušení poplatků za pobyt v nemocnici byla chyba, připustil Babiš

Praha - Zrušit poplatky za pobyt v nemocnici byla chyba. Připustil to dnes ve sněmovně ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj to nyní zdravotnictví používá jako argument, proč je do resortu nutné přidat více peněz. Poplatky za pobyt v nemocnici byly po verdiktu Ústavního soudu zrušeny od letošního ledna. Neobnovit je byla volební priorita ČSSD, lidovci byli proti.

„Problém jsou poplatky v nemocnicích, kde jsme z hlediska pobytu udělali chybu. Zpětně to hodnotím jako špatné rozhodnutí. Teď je to argument, aby se nalily finance,“ prohlásil vicepremiér Babiš a připomněl, že nemocnice bez poplatků žádali sociální demokraté. Koalice navíc počítá od příštího roku se zrušením poplatku za recept a návštěvu lékaře.

Šéfovi koaličního hnutí ANO se nelíbí nynější plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na stabilizaci zdravotnictví, který od poloviny příštího roku počítá se zvýšením plateb státu za děti, důchodce či nezaměstnané. Tímto způsobem mají stoupnout příjmy zdravotního pojištění o dvě miliardy korun ročně. První miliardu by si měly nemocnice rozdělit v červenci, druhou v říjnu. 

Peníze mají kompenzovat zrušený poplatek za pobyt v nemocnici. Stokorunový poplatek zrušil od 1. ledna 2014 Ústavní soud s odůvodněním, že pro některé skupiny společnosti má tzv. rdousící efekt. V reakci na to schválil Rusnokův úřednický kabinet novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Poslanecká sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat a ani nová koaliční vláda na obnovení poplatku netrvala.

Exministr zdravotnictví Martin Holcát, který resort vedl v době, kdy soudci rozhodli o zrušení nemocničních poplatků, uvedl, že nebyl příznivcem zrušení těchto plateb. „Jsem přesvědčen, že nejde jen o příjem nemocnice, ale mají i regulační charakter,“ uvedl. Když poplatky byly, pacienti se podle Holcáta domáhali co nejkratší hospitalizace a bylo i víc propustek.

Zdravotnická zařízení kvůli výpadku poplatků od ledna přišla o miliony korun, výpadek příjmů nemocnicím dosud nikdo nenahradil. Ministr Němeček proto počátkem března slíbil, že stát bude zrušené poplatky kompenzovat ve dvou vlnách. První miliardu by nemocnice měly dostat v červenci, druhou v říjnu.

Jako náměstek Fakultní nemocnice Motol Holcát potvrdil, že pro nemocnice znamená konec poplatků „nepříjemný výpadek“. Nemocnice s tímto příjmem v rozpočtu počítaly, každé omezení se dotkne jejich chodu. „Ve vládním prohlášení byl slib kompenzací, tak uvidíme,“ dodal. Loňské hospodaření státních nemocnic, které ještě mohlo počítat s platbami za pobyt, skončilo s miliardovou ztrátou. Krajské nemocnice loni hospodařily se ztrátou, která byla o 600 milionů vyšší.

Zasedání vlády
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

S neobnovením nemocničního poplatku měli při koaličním vyjednávání problém lidovci. „My jsme na to upozorňovali a nepovažovali jsme za dobrý nápad, aby se poplatky za pobyt v nemocnici zrušily,“ konstatoval ve sněmovně šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Návrhem na stabilizaci zdravotnictví se bude na některém z příštích jednání zabývat vláda, v pondělí o něm diskutovala koaliční rada.

Babiš rovněž kritizoval hospodaření zdravotních pojišťoven

Ministr Babiš dnes rovněž odmítl, aby se problémy ve zdravotnictví řešily navyšováním plateb za státní pojištěnce. Poukázal na dvě miliardy na rezervním fondu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). V rezervním fondu je 1,928 miliardy korun.

Podle mluvčí SÚKL Lucie Šustkové lze ale s těmito prostředky nakládat pouze v souladu se zákonem. „Jde o mimorozpočtové zdroje, které užívá ústav pro zajištění své činnosti prováděné podle zákona, nelze-li tuto činnost zajistit v potřebném rozsahu z rozpočtových zdrojů,“ uvedla s tím, že pokud by se tyto peníze měly z fondu vzít, musel by se změnit zákon.

Finance ve zdravotnictví
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/Lidové noviny

Babiš trvá i na přísnější kontrole hospodaření zdravotních pojišťoven, v jejich dozorčích radách by podle něj měli být i zástupci ministerstva financí. Podle Holcáta už zástupci ministerstev ve správních radách jsou. „Samozřejmě záleží na kvalitě lidí, kteří tam jsou, jak na tom budou pracovat - bez ohledu na ministerstvo,“ uvedl.

Ministr financí zkritizoval hospodaření pojišťoven jako neprůhledné, v tomto hodnocení se s ním dnes shodl Holcát, jenž jako ministr navrhoval zřízení orgánu, který by pojišťovny víc kontroloval. Holcát také žádal, aby zdravotně pojistné plány pojišťoven byly v souladu s úhradovou vyhláškou, již vydává ministerstvo. Stanoví v ní rámec výdajů pro jednotlivé druhy péče.