Na policii jako doma: Nečas opět u výslechu

Praha - Bývalý premiér Petr Nečas je na policii častým hostem. Již potřetí během tohoto týdne zavítal na služebnu v pražské Bartolomějské ulici. Tentokrát měl vysvětlovat, jak se na Úřadu vlády nakládalo s utajovanými dokumenty. Jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) je totiž podezřelá z neoprávněného přístupu k tajným dokumentům Bezpečnostní informační služby (BIS) a manipulace s nimi. Nečasová v této kauze měla vypovídat ve středu, nicméně odmítla.

Nečas se na policejní služebně zdržel asi 20 minut, odmítl ale vypovídat a otázky novinářů směřoval na svého právního zástupce. Ten zase odkázal na policisty a ti zase prohlásili, že nebudou nic komentovat. 

Expremiér byl na policii už v úterý, kdy si ho vyšetřovatelé pozvali kvůli té části kauzy, která se týká jeho obvinění z korupce. Třem bývalým poslancům ODS měl slíbit lukrativní pozice v dozorčích radách státních podniků výměnou za to, že složí poslanecký mandát, a umožní tak schválení daňového balíčku. Nečas ale odmítá vypovídat, dokud Nejvyšší státní zastupitelství nerozhodne o jeho stížnosti proti obvinění.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu byli dosud obviněni pouze bývalá šéfka Nečasova kabinetu a jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku - více čtěte zde.

Kromě Nečase tento týden byla na policii i jeho žena

Ve středu do Bartolomějské doprovodil svou manželku Janu Nečasovou. Tu chtěli kriminalisté vyslechnout kvůli podezření, že měla nezákonný přístup ke zprávám tajných služeb na Úřadu vlády a že tyto údaje předávala například lobbistovi Ivo Rittigovi. I Nečasová výpověď odmítla.

Nečasovou policie vyšetřuje také v souvislosti s cennostmi, které u ní našla během jejího zatčení v létě loňského roku. V jejím bytě byly šperky, luxusní oblečení a kabelky v hodnotě 10 milionů korun. Kromě toho Nečasová vlastní v Praze tři byty za dalších 10 milionů.

Podle deníku Právo byla mezi luxusním oblečením a doplňky také například stříbrná liška za čtvrt milionu korun. Kriminalisté teď zjišťují, zda si úřednice ze svého platu mohla tak drahé věci dovolit, či zda nepocházejí z trestné činnosti. 

Nečas znovu na výslechu - odmítl vypovídat (zdroj: ČT24)

Ivo Rittig figuruje i v dalším případu, který šetří policie. Měl prý profitovat z údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Tady dnes vyvrcholil spor mezi  advokáty obviněných a policií. „Obhájcům byl bez jakéhokoliv odůvodnění odepřen přístup do značné části trestního spisu, a to právě k údajným odposlechům,“ stěžoval si advokát Roman Lamka, který zastupuje obviněného Davida Michala – jednoho z Rittigových advokátů. Podle státního zástupce Adama Borguly to ale nebylo důvodné: „Dnešního dne jsem vydal pokyn policejnímu orgánu ke zpřístupnění všech důkazů, na nichž obvinění stojí, a to včetně odposlechů.“ Právě policejní odposlechy prý dokazují, že skupina kolem Ivo Rittiga ovládala tiskárnu jízdenek Neograph.

Z probíhajícího vyšetřování zatím vyplývá, že šlo o dárky, které jí do kanceláře nosily desítky lidí. Policie nadále prošetřuje, zda šlo o pozornosti za sjednání schůzky s tehdejším premiérem Nečasem, za pomoc při získání veřejných zakázek nebo za obsazování dozorčích rad státem řízených podniků.

Účtenky od některých šperků a kabelek policisté našli u tehdejšího šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula. Toho Nečasová údajně pro vybrané zboží posílala, když dostala například dárkovou kartu. Poula policie podezřívá, že Nečasové umožnil přístup ke zprávám tajných služeb. Loni v červnu byl zatčen při zásahu na Úřadu vlády, policie ho ale nakonec z ničeho neobvinila.

Další drahé dárky detektivové vystopovali například k šéfovi ČEZu Danielu Benešovi, nedávno odvolanému řediteli pozemkového úřadu Petru Šťovíčkovi či advokátovi Karlu Muzikáři.