Soud očistil vysoce postavené generály, původní verdikt ostře kritizoval

Praha - Nejvyšší soud vyhověl stížnosti, kterou podala exministryně Marie Benešová v případu bývalých generálů Rostislava Mazurka a Radoslava Rotrekla. Městský soud oběma mužům už dříve udělil podmínky za to, že stát připravili o peníze nákupem zbytečných propagačních darů. Podle NS ale justice porušila zákon v jejich neprospěch, generály proto zprostil obžaloby. Oba bývalí vojáci dnes novinářům řekli, že jim kauza prakticky vzala osm let života. Museli odejít z armády a nemohli najít práci.

Benešová podala stížnost na podnět Nejvyššího státního zastupitelství, a to i přesto, že podmíněné tresty smazala Mazurkovi a Rotreklovi amnestie. Státní zástupce se dnes před soudem výjimečně zcela shodl s obhajobou. Obě strany ostře kritizovaly původní verdikt, žalobce dokonce připodobnil kauzu k procesům z 50. let minulého století.

Rotrekl a Mazurek řekli, že je vleklá kauza zcela připravila o důvěru v justici. „Naše argumentace nebyla brána v potaz. Nedalo se s tím bojovat,“ poznamenal Rotrekl. „V určité chvíli se i generál vzdá,“ doplnil Mazurek. V letech 2003 až 2006 byl ředitelem Sekce plánování sil Generálního štábu Armády ČR. Rotrekl pracoval jako zástupce ředitele.

Advokát: Cílem obvinění byla profesní likvidace dvou vysokých důstojníků

Oba muže čekaly vysoké posty v NATO. Kvůli kauze ale museli opustit armádu. Návrat neplánují, po poradě s právníky zváží, zda budou požadovat odškodnění. Podle Mazurka je to pravděpodobné. „Všechno, co jsem v životě uměl, bylo podmíněno prověrkou, o kterou jsem přišel,“ řekl Rotrekl. Před měsícem přišel také o zbrojní pas, přitom jeho koníčkem je myslivost. „Mě, který učil střeleckou přípravu, sebrali zbrojní průkaz i to poslední, co mi ještě zbývalo v životě,“ dodal. Podle jeho advokáta Petra Matějky byla zjevným cílem obvinění profesní likvidace dvou vysokých důstojníků.

Radoslav Rotrekl
Zdroj: ČT24

Sporné nákupy čepic, ručníků, osušek a košil se odehrály v roce 2005. Podle obžaloby armáda propagační dárky nepotřebovala. Obvodní soud pro Prahu 6 oba muže opakovaně zprostil obžaloby, podmíněné tresty spojené s náhradou škody přesahující v součtu 200 000 korun jim uložil až odvolací Městský soud v Praze. Podle NS ale svědčily svědecké výpovědi i listinné důkazy spíše ve prospěch obviněných. Závěr o nepotřebnosti zakoupeného zboží je navíc nedostatečně prokázaný. „Neexistuje předpis, který by jim v tom nákupu bránil,“ uvedl předseda senátu Pavel Šámal.

Podle Benešové městský soud uznal Rotrekla s Mazurkem vinnými i přesto, že přetrvávaly pochybnosti o úmyslném zavinění i výši způsobené škody. Generálové měli v podstatě na starosti rozpracování obranné a vojenské strategie ČR. Nákupy materiálu tvořily jen podružnou část jejich pracovní činnosti. Z nákupu propagačních předmětů navíc neměli podle Benešové žádný prospěch. „Ze všech okolností případu je zřejmé, že se nejspíše jednalo o rutinní nedůsledné plnění úkolu, který se obviněným důvodně musel jevit jako zcela podružný ve vztahu k ostatním záležitostem, které jinak zabezpečovali, a ve vztahu k ostatním hodnotám, kterými jinak disponovali nebo za které jinak odpovídali,“ stálo ve stížnosti.

Soud očistil bývalé armádní generály (zdroj: ČT24)