Pomáhají peníze i gesta: Na Vltavu vyplulo Světlo pro Ukrajinu

Praha – Celý svět upírá oči k dění na Ukrajině. A pozadu nezůstávají ani Češi. Zemi zmítanou nepokoji podporují finančně i gesty. Na pražské Kampě dnes například symbolicky uctili památku obětí nepokojů. Na Vltavu pak vyslali loď ozdobenou stovkami svíček.

Happeningu na pražské Kampě, který uspořádala organizace Amnesty International, se zúčastnily desítky lidí. Byli mezi nimi Ukrajinci i Češi, akci si nenechala ujít ani socioložka Jiřina Šiklová.

„Chceme uctít památku obětí a všech lidí, kteří byli nějakým způsobem postiženi děním na Ukrajině. Není to politický mítink, nevyjadřujeme se k tomu, kdo je dobrý, kdo je zlý. Chceme světu a především Ukrajině vyslat signál, že lidé žijící v této zemi jsou s nimi,“ zdůraznil koordinátor Amnesty International Martin Balcar.

Kromě symbolické podpory mohou Češi pomoci Ukrajině také finančně. Sbírku už vyhlásila například Charita ČR nebo ukrajinské iniciativy. Do rozpolcené země chtějí posílat hlavně zdravotnický materiál.

Happening Světlo pro Ukrajinu
Zdroj: ČT24

Sbírkové účty

  • Charita ČR: 55660022/0800, variabilní symbol 104
  • Veřejná sbírka ukrajinských iniciativ: 2000537915/2010
  • Člověk v tísni: 93209320/0300

Přímo na Ukrajině pomáhá také tým zdravotníků a lékařů, který vyslala nevládní organizace Člověk v tísni. „Jsou přímo na místě a poskytují humanitární pomoc zraněným,“ uvedl vedoucí východoevropského programu organizace Člověk v tísni Rostislav Valvoda. Pětičlenný tým má také vytipovat asi dvacítku pacientů, které by pak ministerstvo vnitra v rámci programu MEDEVAC mohlo převézt k dalšímu léčení do Česka.

V závislosti na vývoji situace na Ukrajině by pak mohli již brzy zamířit do nepokoji zmítané země další specialisté. „V současnosti máme připravený další tým, který by operativně podle situace mohl vyjet na Ukrajinu v pondělí,“ upřesnil Valvoda.

Zástupci neziskovek předpokládají, že oběti násilí na Ukrajině budou potřebovat pomoc po delší dobu. Kromě lékařské péče a následné rehabilitace zraněných z Majdanu budou zřejmě podporu potřebovat také rodiny těch, kteří během protestů přišli o život.