Smlouva SOFA: Češi vyměnili daně za modernizaci armády

Praha - Vláda by o smlouvě SOFA, která upravuje pobyt amerických vojáků v Česku, mohla jednat v září. Řekl to mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, který tak zároveň popřel informace ministra zahraničí Karla Schwarzenberga z nedělních Otázek Václava Moravce. Schwarzenberg řekl, že by smlouva mohla být hotová už tento týden, až se premiér Topolánek setká s ministryní obrany Vlastou Parkanovou.

Podle Čírtka už jsou všechny oblasti smlouvy věcně vyřešené, teď se dolaďuje přesné znění anglické a české verze. Až dosud byla  nejspornějším bodem smlouvy otázka daní, nyní však obě strany došly ke shodě. Podle informací ČT v tomto bodě ustoupila česká strana - američtí dodavatelé tak nebudou u nás platit daně, jak je běžné jinde ve světě.

Na oplátku zase může česká armáda počítat s pomocí při modernizaci. „Na základě uzavření dohod o radaru se Česko stává jedním z pěti států světa, se kterými USA vedou tzv. strategický dialog na vysoké úrovni. To samozřejmě znamená rozšíření spolupráce ve všech oblastech,“ říká Čírtek.

Něco za něco, řekli Poláci a teď i my

Česko až dosud oficiálně tvrdilo, že za americký radar nic nechce. Teď se ale jedná o výhodném pořízení dvou transportních letadel Hercules a také vybavení pro zahraniční misi v Afghánistánu, třeba zařízení pro rušení a vyhledávání dálkově odpalovaných náloží.

„Na závěr těchto jednání, kdy česká strana postupovala velmi vstřícně, máme určité právo říct si o určité modernizační programy nebo zvýhodněné nákupy,“ myslí si bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Rozsáhlou pomoc za americkou základnu požadovalo Polsko, nakonec dostalo baterii mimořádně výkonného protivzdušného systému Patriot. České ministerstvo obrany zatím ke smlouvě SOFA nechce dávat bližší informace, po podpisu ji prý ale celou zveřejní.

Kromě smlouvy SOFA …

… vyjednávalo Česko se Spojenými státy ještě o hlavní smlouvě k radaru v Brdech. Tu oba státy podepsaly na začátku července. Smlouvy teď čeká bouřlivá diskuze v parlamentu. Kabinet totiž neví, jestli získá dostatek hlasů. Vládní zelení nemají na radar jednotný názor a opoziční strany vystupují proti základně.

Raketová stanice NATO
Zdroj: ČT24