Berdychův gang u soudu: Půta i Šulej se přiznali

Praha - Krajský soud v Praze dnes otevřel poslední část rozsáhlého procesu s takzvaným Berdychovým gangem. Před soudem stanul Radek Trumpeš a také Tomáš Půta a Maroš Šulej, kteří donedávna pobývali v Irsku. Na lavici obžalovaných seděl i David Berdych a Jan Zelený. Obžalováni jsou zejména z loupežných přepadení. Dopoledne vypovídali  Půta i Šulej a  oba se k některým trestním činům doznali. Prohlásili, že se cítí vinni svou účastí na několika akcích gangu, popřeli ale přímou účast na loupežných přepadeních, z nichž je viní obžaloba. Pro gang prý zařizovali hlavně prodej a uskladnění uloupeného zboží a zprostředkovávali schůzky s kupci.

Půta ve své výpovědi zdůraznil, že chce se zločinem skoncovat a živit se poctivě. Poukázal přitom na svůj pobyt v Irsku, kde řádně pracoval. Spoluprací s Berdychovým gangem si přišel na jeden milion tři sta tisíc korun. Podle vlastních slov Půta nikdy při loupeži nepoužil násilí. Odmítl také vypovídat jako svědek v kauzách ostatních členů gangu. Naopak Šulej jmenoval osoby, které se podle něj na činech podílely, a to včetně samotného Berdycha. Uvedl také, že částky peněz získané z jednotlivých přepadení byly jiné, než Berdych uváděl ve svých dřívějších výpovědích.

Oba muži připustili, že se zúčastnili fingovaného přepadení nákladního auta převážejícího cigarety, kterých se gang po předchozí
domluvě s řidičem zmocnil. Tomáš Půta se navíc přiznal k vykradení trezorů v pražské kanceláři a ke spoluúčasti na vyloupení bytu teplického starožitníka. „Trest si zasloužím a jsem s ním smířen,“ doznal se Půta. Další obviněný Radek Trumpeš využil práva nevypovídat. Soud bude pokračovat ve středu, zřejmě výslechem Berdycha a Zeleného. Poté
přijdou na řadu výpovědi svědků.

Berdych a spol toho má na svědomí víc 

Berdych, Trumpeš a Zelený původně čelili obžalobě spolu s dalšími 21 lidmi, mezi kterými figurovali i elitní policisté. Obvinění se vedle loupeží týkala například krádeží, padělání a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Berdycha s Trumpešem a Zeleným ale soud z jednání vyloučil a počkal na jejich pravomocné odsouzení ohledně dalších obvinění. 

Obžalovaná trojice už totiž vystupovala v první části procesu a byla souzena za smrt zlatníka Václava Tomana, za vydírání podnikatelů a ozbrojená přepadení. Odvolací řízení se konalo až v polovině loňského roku a skončilo devítiletým trestem vězení pro Berdycha, třináctiletým trestem pro Trumpeše a jedenáctiletým trestem pro Zeleného. Potrestáno bylo ještě dalších osm lidí. 

Ještě před tímto rozsudkem byl Berdych uznán vinným z vydírání a z přechovávání padělaných peněz. Odsouzen byl na sedm let. Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli od počátku stíháni jako muži na útěku. Viněni jsou hlavně z účasti na loupežích a krádežích. Na základě eurozatykače byla dvojice zadržena v roce 2006 v Irsku, dublinský soud je letos v květnu vydal do Prahy.

Maroš Šulej
Zdroj: ČT24