Česko má nového ministra školství

Praha – Česko má nového ministra školství. Prezident Václav Klaus do funkce jmenoval poslance a místopředsedu Strany zelených Ondřeje Lišku. Liška se hned na počátku své ministerské kariéry musí vypořádat se stávkou školských pracovníků, kteří protestují proti chystanému rozpočtu ve školství. V křesle ministra školství vystřídal Danu Kuchtovou, která rezignovala před dvěma měsíci.

Klaus při Liškově jmenování uvedl, že unikátnost dnešního dne spočívá i v tom, že ministr je jmenován v den stávky pracovníků ve školství. Liška uvedl, že si uvědomuje vážnost dnešního dne a bude se snažit pracovat odpovědně, protože jeho úkol se týká celé společnosti.

Ještě dnes uvede premiér Topolánek nového ministra do úřadu. Liška slíbil, že v nejbližší době představí svou koncepci řízení resortu. Zaměřit se chce také na čerpání peněz z evropských fondů, kvůli čemuž byla nucena odejít Kuchtová. Odbory mu chtějí v jeho snaze vyjít vstříc.

Liška se stal nejmladším členem vlády a druhým nejmladším ministrem v historii českých vlád (nejmladším byl Karel Březina, který v sedmadvaceti letech zastával v Zemanově vládě funkci ministra bez portfeje). Zatímco premiér Mirek Topolánek ve věku ministerského nováčka problém nevidí, Klausovi vadí, že tak mladý ministr bude stát nad rektory.