Kauzu předražených jízdenek odhalil reportér ČT

Praha - U rozplétání kauzy okolo zakázky na tisk jízdenek pražského dopravního podniku byl od samého začátku redaktor České televize Lukáš Landa. Právě on v investigativním pořadu Reportéři ČT před dvěma lety upozornil na to, že 17 haléřů z každé vytištěné jízdenky míří na Panenské ostrovy. Nadační fond proti korupci později přišel s tvrzením, že tyto peníze končí u vlivného lobbisty Ivo Rittiga. Lobbistu a další tři lidi dnes zadržela policie. Viní je z praní špinavých peněz.

Jak jste přišel na stopu, která naznačila, že část peněz za pražské jízdenky končí kdesi na Panenských ostrovech?

O DP jsme se zajímali původně v souvislosti s tím, že Prahu zaplavily falešné jízdenky. Podnik se totiž rozhodl, že změní jejich cenu a ty staré vykupoval zpět. Při tom jsme narazili na daleko zásadnější informaci, a to, že 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky končí na Panenských ostrovech.

Jak to mělo fungovat?

Zjistili jsme, že polovičku toho, co DP zaplatil za tisk jízdenek firmě Neograph, firma dále odváděla společnosti Cokeville Assets - jako odměnu za zprostředkování kontraktu mezi DP a Neographem. Zástupce Neographu mi řekl, že to byla podmínka DP, aby byl celý obchod uzavřen. Přitom bez zprostředkovatele by jízdenka mohla být levnější.

Fond proti korupci pak přišel s tvrzením, že Cokeville Assets posílá Rittigovi měsíčně několik milionů korun za poradenskou činnost. V této sumě by tak mohly být i peníze z tisku jízdek. 

Myslíte si, že se najdou takové důkazy, aby Ivo Rittig skončil před soudem?

Nevím, co vše má policie v rukou. Policie se začala případem zabývat, když už byly smlouvy dávno podepsány. Pro získání důkazů tak museli zřejmě použít operativní techniku či dohledat účetní transakce. Když jsme před dvěma lety na to upozornili, nebylo na stole vůbec nic. Dneska tu je řada obvinění včetně advokáta ze společnosti Šachta and Partners (dnes MSB Legal). Pokud to povede k obžalobě či odsouzení, tak to je slušná policejní práce.

Jakou roli sehrála v případu advokátní kancelář Šachta and Partners?

Naprosto klíčovou. Zastupovali jak DP, tak Martina Dvořáka (bývalého ředitele DP, který už byl kvůli předraženým jízdenkám obviněn dříve), jeho matku, Ivo Rittiga, pana Janků z Neographu či Petera Kmeťe. Zastupovali naprosto všechny články, které se v řetězci potencionálního vyvádění peněz objevily.

  • Dopravní podnik uzavřel nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek se společností Neograph. Kontrakt údajně zprostředkovala firma Cokeville Asset Inc. se sídlem na Britských Panenských ostrovech, které Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Na smlouvě byl za firmu Cokeville Assets uveden Peter Kmeť. Obchodní ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta už dříve potvrdil, že do Cokeville Asset odteklo řádově několik desítek milionů korun. DP sám uznal, že tisk lístků byl předražený, s Neographem se v roce 2011 dohodl na ukončení smlouvy. Nyní dodává jízdenky Státní tiskárna cenin. Rittig jakékoliv vazby na DP odmítá, rovněž bývalý šéf DP Dvořák považuje stíhání za vykonstruované.

Lukáš Landa nyní pracuje pro neziskovku Oživení, která bojuje proti korupci ve veřejné správě. Reportáž ze 7. listopadu 2011 s názvem Nevýhodná smlouva na výrobu jízdenek si můžete pustit zde, pokračování z 12. 12. 2011 si pustíte tady