Šabatová je novou ochránkyní práv

Praha - Poslanci zvolili novou ombudsmankou Annu Šabatovou. V tajné volbě dostala nejnižší nutný počet hlasů - 85. Poslanci jí dali přednost před nynějším zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem. Šabatová uspěla ve druhém kole voleb, když včerejší klání ve sněmovně vítěze neurčilo. Nahradí ve funkci Pavla Varvařovského, který rezignoval v prosinci minulého roku.

Šabatová měla senátní nominaci, jejího protikandidáta Křečka navrhl jak Senát, tak prezident Miloš Zeman. Pro Šabatovou hlasovalo 85 poslanců ze 168, Křeček dostal 36 hlasů. Nová ochránkyně práv se funkce ujme poté, co složí slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). To by se mělo stát v úterý 18. února. Neúspěšný kandidát Křeček se nechal slyšet, že zklamán není. „Jistě budeme velmi dobře spolupracovat,“ uvedl.

Šabatová kandidovala na post veřejné ochránkyně práv už potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát neúspěšně ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi. V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila. V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem.  

Šabatová chce s politiky diskutovat o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. „Ráda bych, aby měl ochránce práv možnost obrátit se na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákona, což dosud nemohl. Také bych byla ráda, aby mohl podat antidiskriminační žalobu k obecnému soudu,“ uvedla ombudsmanka v Událostech. Jde však o změnu zákona, kterou musí schválit parlament. Šabatová doufá, že Sobotkova vláda takovou změnu navrhne.  

Volbu Šabatové ocenil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Věří, že díky profesní i lidské kvalifikaci a zkušenostem s bojem proti bezpráví naváže na své předchůdce a bude se zasazovat za lidská pravá a dodržování pravidel spravedlivé společnosti, uvedl v tiskové zprávě.

Posláním ombudsmana je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.  

Úřad veřejného ochránce práv vznikl před 14 lety jen díky těsné většině. Měl řadu odpůrců a dodnes se potýká s tím, že nemá dostatečný vliv. „Pokud nezareagují politici, je třeba se k nim ohlásit a vyvolat jednání, snažit se je přesvědčit osobně. Nebo se obrátit na veřejnost jako jakýsi nátlak,“ myslí si Anna Šabatová.

Anna Šabatová (*23. 6. 1951) je česká disidentka, signatářka a mluvčí Charty 77. Kvůli svým politickým aktivitám byla v 70. letech zatčena a odsouzena a ani po propuštění jí nebylo umožněno dokončit studia filozofie a historie na brněnské univerzitě. Do sametové revoluce pracovala na nekvalifikovaných pozicích. Po roce 1989 působila jako poradkyně ministra práce a sociálních věcí. V 90. letech dokončila studium bohemistiky na FF UK. V letech 2004–2008 vystudovala práva na Masarykově univerzitě. V letech 2001–2007 byla zástupkyní ombudsmana (Otakara Motejla). V letech 2008–2013 vedla Český helsinský výbor. Dnes vyučuje na katedře sociální práce FF UK a je předsedkyní odborné komise ČSSD pro lidská práva, rovné příležitosti a rodinu. Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, Ceny Alice Garrigue Masarykové a Velitelského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky.