Do Prahy dorazí první Dánové

Praha - Tento víkend zavítají do metropole první z dánských studentů. Včera jim totiž začaly prázdniny. Po loňských zkušenostech, kdy skupinky mladých Dánů způsobily řadu výtržností, se na jejich příjezd české úřady připravují. Policistům bude pomáhat i čtveřice dánských kolegů. Podle odhadů přijede asi šest tisíc Dánů a také Švédů.

Do Prahy Dány loni přilákaly speciální slevové nabídky a levné pivo. Desítky z nich ale skončily v souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu v nemocnici a šest bylo zadrženo kvůli násilí proti dalším Dánům nebo policistům.

První organizované zájezdy dánských studentů by měly do hlavního města dorazit v neděli dopoledne. Policie ale počítá s tím, že mnozí z nich si cestu do Prahy zařídí sami. Někteří z nich by proto mohli metropoli navštívit již v sobotu večer.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana nechtějí policisté nikoho považovat za problémového návštěvníka jenom na základě událostí z loňského roku. Policie proto žádná specifická opatření nechystá. Posílí například o jednotlivce hlídky v místech, kde by Dánové měli pobývat nebo se bavit. Stejně jako v minulých dnech také plánuje kontroly, zda není naléván alkohol návštěvníkům podniků mladším 18 let. Podobné kontroly chystá i živnostenský odbor Prahy 1.

 Tomu by měly letos předejít například barevné pásky určující věk studentů. „Aby personál restaurace a baru věděl, kterému z turistů je už 18 let, a podle toho jim prodal, nebo neprodal alkohol,“ doplnil Hulan. Zda si studenti pásky na rukou nechají, je jen na nich. Pokud si však student mladší 18 let pásku sundá, aby oklamal obsluhu baru, vystaví se tím podle policie postihu.

Pražským policistům přijedou pomoct i čtyři jejich kolegové z Dánska, kteří mají zkušenosti s podobnými masovými akcemi nebo s vyjednáváním. V Praze by měli být do konce příštího týdne, sídlit budou na policejní služebně na Václavském náměstí.

Na dohlížení nad dodržováním pořádku policisté spolupracují i s kluby nebo ubytovateli. Cestovní kanceláře, které pobyty dánských studentů zajišťují, pro jejich potřeby rezervovaly 11 restaurací, barů a klubů, mezi nimi například Karlovy lázně nebo Duplex. Mladí Dánové by se měli bavit také ve vodním parku v Čestlicích.

Na příjezd studentů ze severu Evropy se chystá i Praha 1. „Věříme, že si všichni návštěvu užijí a vše proběhne bez potíží,“ řekla mluvčí radnice Veronika Blažková. Zástupci městské části v minulých týdnech jednali i s dánským velvyslancem Christianem Hoppem.

Kvůli loňským událostem proběhla v Dánsku rozsáhlá informační kampaň, která upozorňovala studenty na to, že v Česku je možné pít alkohol až od 18 let - v Dánsku je to už od 16 let.