Ambulantní lékaři dostanou od pojišťoven letos přidáno

Praha - Ambulantní specialisté letos dostanou od zdravotních pojišťoven za zákroky víc peněz než loni. Vyšší platby se jim podařilo dojednat se všemi pojišťovnami. Ta největší, VZP, letos přidá nejen ambulantním specialistům, ale také gynekologům a praktickým lékařům. Lékařská sdružení v těchto dnech završují jednání s pojišťovnami o tzv. úhradových dodatcích pro rok 2014.

„Malým jednacím maratonem se nám podařilo u všech zdravotních pojišťoven dosáhnout ve srovnání s úhradovou vyhláškou navýšení hodnoty bodu na minimálně 1,03 koruny, u některých i na 1,04 koruny, uvolnění regulačních mechanismů a zmírnění regulačních srážek,“ uvedl v dopise Šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko .

Pro lékaře se také zlepší možnost vyjednávat s pojišťovnami o úpravě tzv. referenčních hodnot, pokud se dostanou k hranici stanoveného objemu péče. Sdružení označilo dohodu „za rozumný kompromis“ a doporučilo ambulantním specialistům, aby nabídku v tomto znění od zdravotních pojišťoven přijali.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) rovněž oznámila, že po dohodě s lékařskou komorou (ČLK) plošně navýší platby nejen ambulantním specialistům, ale i gynekologům a praktickým lékařům. „Ročně ambulantním lékařům stoupnou platby od VZP celkem až o 180 milionů korun,“ konstatoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Smlouvu s VZP má 17 000 ambulantních lékařů. Navýšení je u ambulantních specialistů a gynekologů jednak plošné, jednak vázané na diplom ČLK, u praktiků jen na diplom ČLK, mají ho 4 000 z nich, takže o peníze navíc od VZP se rozdělí 14 000 lékařů z ambulancí.

Peníze dostanou ambulance navíc oproti částce, kterou pro ně VZP letos vyčlenila ve svém zdravotně pojistném plánu. Ten byl schválen loni v posledních měsících roku, dohoda o bonifikaci za vzdělávání je z ledna.

VZP ve zdravotně pojistném plánu počítá pro letošní rok pro praktiky se 7,602 miliardy korun, pro gynekology s 1,886 miliardy a pro ambulantní specialisty s 11,370 miliardy. Celkem pro ambulantní péči to je 20,858 miliardy korun.