Obvinění padlo i na Rathovu bývalou mluvčí Maschekovou

Praha – Policisté obvinili bývalou mluvčí Středočeského kraje z dob, kdy ještě v křesle hejtmana seděl David Rath, Berill Maschekovou. Obvinění má souviset se zakázkou na internetovou stránku pro mladé lidi tojecool.cz, kterou kraj nechal v roce 2011 vytvořit a za kterou Mascheková odpovídala. Kvůli stránce kritizované ze strany odborníků i ředitelů škol přišel kraj o 1,5 milionu korun.

„Vyšetřovatel ženu obvinil ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vzhledem k tomu, že škoda se vyšplhala k více než 1,5 milionu korun, hrozí jí až pětileté vězení,“ potvrdila České televizi pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

O zakázce na webovou stránku rozhodla v březnu 2011 bývalá krajská rada. Mascheková měla z pozice vedoucí odboru styku s médii a veřejností zakázku zadat soukromé firmě napojené na právníka Adama Černého, který v současnosti hájí u soudu Davida Ratha. Firma vznikla jen několik týdnů před zadáním zakázky, média tehdy spekulovala o jejím účelovém vytvoření jen kvůli dotyčné zakázce.

Tojecool
Zdroj: ČT24/www.tojecool.cz

Stránka měla sloužit jako středočeská sociální síť, policisté okolnosti jejího vzniku prověřují už několik měsíců. Kritizovala ji řada ředitelů základních a středních škol, označovali ji mimo jiné jako triviální, kterou by žáci deváté třídy vytvořili během dvou hodin počítačů a zdarma.

Na výzvu ČT o vyjádření Mascheková nereagovala. Před dvěma lety dvoumilionové náklady popřela, zakázka podle jejích tehdejších slov přišla na 60 tisíc korun. Kriminalisté se opírají mimo jiné o výsledky znaleckých zkoumání. Kraj internetovou stránku zrušil v červnu roku 2012. Současné vedení se připojilo k trestnímu řízení jako možný poškozený.

Rozhovor s redaktorem ČT Pavlem Pavlasem (zdroj: ČT24)