Ministři ODS zřejmě podpoří právní záruky pro OH v Praze

Praha - Ministři ODS zřejmě ve středu podpoří vydání právních záruk pro pořádání letních olympijských her v Praze v roce 2016. Řekl to vicepremiér Petr Nečas. „Nejsou to garance ekonomické a je tu otázka, jak by Česká republika vypadala, kdyby vláda odmítla podpořit například právní ochranu olympioniků,“ uvedl Nečas. Proti zárukám budou podle doporučení předsednictva ve středu hlasovat lidovci, zelení mají k projektu výhrady týkající se ekonomiky.

Proti návrhu, který předloží ministr školství Ondřej Liška (SZ), má podle mluvčí jeho úřadu Kateřina Böhmové námitky ministerstvo financí řízené lidovcem Miroslavem Kalouskem.

Kvůli žádosti se dopoledne setkal pražský primátor Pavel Bém s premiérem Mirkem Topolánkem. „S panem Topolánkem jsem se sešel a věřím, že vláda právní záruky poskytne,“ napsal ČTK primátor v krátké textové zprávě. Jeho mediální asistentka Mirka Kreuzerová s odvoláním na informace od primátora ze schůzky Topolánkův příslib potvrdila.

Vláda bude jednat o poskytnutí garancí ve středu. Má uvést, že pokud Praha získá pořadatelství her, Česká republika bude respektovat Olympijskou chartu a že bude do země umožněn volný vstup všem akreditovaným lidem. Vláda by se také měla zaručit, že „budou přijata všechna nezbytná opatření“ k tomu, aby město Praha a Český olympijský výbor „beze zbytku splnily své povinnosti“.

Vládou podepsané záruky by měly být připojeny k přihlášce Prahy do boje o pořádání her v roce 2016, která musí být do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne odeslána nejpozději 14. ledna.

Ve čtvrtek se sejde správní rada společnosti Praha olympijská a podle výsledku jednání kabinetu rozhodne, zda a v jaké podobě přihlášku pošle. Její šéf Tomáš Petera je připraven jít do boje o olympiádu i bez vládních záruk, i když připouští, že šance české metropole se tím výrazně sníží.