Trend se obrací: V Česku nastal po 8 letech přirozený úbytek obyvatel

Praha - V Česku se loni narodilo 102 361 dětí, což je nejmíň za posledních osm let. Poprvé od roku 2005 tak nastal přirozený úbytek obyvatelstva, když zemřelo víc lidí, než se narodilo - konkrétně bezmála o 15 tisíc. A podle odborníků se nedá očekávat, že by se tento trend v nejbližších letech výrazně změnil. „Husákovy děti“ se dostávají na konec svého reprodukčního období, a přestože prioritou mladých lidí je stále sen o vlastní rodině, kvůli neustálému odkládání ho často z biologických důvodů nemohou realizovat tak, jak původně plánovali.

Přestože v posledních několika letech sdělovací prostředky pravidelně informovaly o přeplněných porodnicích, současný přesně opačný trend odborníky nepřekvapuje a bude podle nich pokračovat. Demografka Jiřina Kocourková ale upozorňuje, že se jedná o přirozený úbytek. Znamená to tedy, že celkově zaznamenáváme spíše nárůst obyvatelstva, který je zapříčiněn migrací.

Nižší porodnost je podle Kocourkové ovlivněna několika faktory. Jedním z nich je množství žen ve věku dvacet až čtyřicet let, které mohou mít děti. Lze totiž očekávat, že do budoucna bude jejich počet klesat. Ženy, které se narodily v sedmdesátých letech a vysloužily si tak přezdívku „Husákovy děti“, se dostaly na konec svého reprodukčního období. Vliv má pak samozřejmě i věk, v němž se dnešní mladí rozhodnou zakládat rodiny. „Ekonomická recese trend odkladu ještě prohloubila,“ podotkla Kocourková.

Většina dětí se tak v současnosti rodí ženám starším třiceti let; jejich rodiče naopak zakládali rodinu o téměř deset let dříve. Ženy, které rodičovství z různých důvodů odkládají na pozdější dobu, pak ale mohou být tvrdě konfrontovány s realitou. „Z výzkumů víme, že nedošlo k zásadní změně v hodnotě dítěte. Většina mladých lidí si stále přeje mít dvě děti,“ doplnila Kohoutová. Po třiceti letech věku ale plodnost u žen výrazně klesá a mnohým z nich se tak nepodaří naplnit sen o velké rodině, jak si původně plánovaly. Kohoutová se ale domnívá, že spíše než žádné dítě si páry alespoň jednoho potomka pořídí.

Realita za socialismu: Svatba, dítě, byt. Rodina jako možnost osamostatnit se

Významná změna oproti předchozí generaci nastala i v otázce bydlení. Pořízení si potomka totiž bylo klíčové pro osamostatnění se a k založení rodiny mladou generaci v době socialismu vedly jiné motivy. „Klíčové je mít kde bydlet. Když se podíváme na situaci před rokem 1990, tak jedna z podmínek, jak se dostat k bytu, byla svatba a děti,“ dodala Kocourková. Stát dnes byty nepřiděluje; důležité je si na vlastní bydlení vydělat. A právě tento fakt může rozhodnutí o založení rodiny významně pozdržet.

Demografka: V Česku se narodilo nejmíň dětí za posledních osm let (zdroj: ČT24)