Palestinský velvyslanec zraněný při výbuchu zemřel

Praha - Diplomatickým bytem v Internacionální ulici v Praze-Suchdole krátce před polednem otřásl výbuch. Při incidentu byl těžce zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Záchranáři jej převezli do Ústřední vojenské nemocnice, kde svým zraněním podlehl. Podle prvních závěrů vyšetřování došlo k explozi kvůli neodborné manipulaci s trezorem. Na místo míří i policejní prezident Martin Červíček. Ten v rozhovoru pro Českou televizi vyloučil možnost, že by se jednalo o teroristický útok.

Nově postavená budova, v níž k výbuchu došlo, podle starosty Suchdola Petra Hejla zatím nebyla ani zkolaudována. Velvyslanec se do rezidence zamýšlené jako sídlo palestinské ambasády nastěhoval teprve před několika dny. Nyní ji prohledávají pyrotechnici. Výsledek zatím není znám, proto dovnitř nesmí vstoupit žádné další osoby.

Jednou z verzí, se kterou vyšetřovatelé pracují, je výbuch nástražného systému, jenž mohl být součástí zabezpečení trezoru v obývacím pokoji. K tragické události tak možná došlo v důsledku neodborné manipulace s tímto systémem.

„Nelze vyloučit, že výbušný systém mohl být součástí zabezpečovacího systému trezoru. Nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by ho někdo nainstaloval s cílem někomu ublížit,“ sdělila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Ulice je uzavřena a policie odklání dopravu. Lidem v okolí byla dokonce doporučena evakuace, prý kvůli vyšetřování. Magistrát proto na místo poslal autobusy. Evakuace se dotkne pěti rodinných vil a tří obytných domů – celkem se jedná o několik desítek lidí. Podle Zoulové však nehrozí nebezpečí, že by došlo k dalšímu výbuchu.

Policejní prezident Martin Červíček exkluzivně pro ČT:

„Neexistuje jediná indicie, která by nasvědčovala tomu, že došlo k teroristickému útoku.“

Žádnou souvislost mezi tuzemskou zahraniční politikou, osobou velvyslance a nějakou teroristickou skupinou nevidí ani bezpečnostní expert Andor Šándor. Odmítl také variantu, že by útok na palestinského diplomata měl na svědomí Izrael. „Izrael samozřejmě nemá zájem na tom udělat něco takového v zemi, jako je Česká republika, která je výrazně proizraelská,“ míní Šándor, který se kloní k verzi, že šlo o nešťastnou náhodu.

O život bojoval velvyslanec desítky minut

„Šestapadesátiletý muž byl po stabilizaci životních funkcí převezen ve stavu umělého spánku do Ústřední vojenské nemocnice. Jeho zranění jsou velmi vážná,“ informovala po incidentu mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová.

Jak později potvrdil České televizi vedoucí chirurg Ústřední vojenské nemocnice Daniel Langer, diplomat byl zraněn v oblasti dutiny hrudní, dutiny břišní a hlavy. Od výbuchu do velvyslancovy smrti uplynuly podle Langera řádově desítky minut. Až soudní pitva prý určí, které z poranění bylo bezprostřední příčinou smrti.

V bytě byla při výbuchu celá velvyslancova rodina, sdělil Radiožurnálu Nabil El Fahel z tiskového oddělení ambasády. Zbylí členové velvyslancovy rodiny jsou prý v pořádku. Manželka ambasadora sice byla po výbuchu kvůli šoku převezena do motolské nemocnice, krátce nato ji ale lékaři propustili.

Mluvčí rovněž potvrdil, že velvyslanectví se v těchto dnech do nového sídla stěhovalo a plánovalo zde zahájit činnost v průběhu ledna. Džamál se funkce oficiálně ujal 11. října loňského roku, kdy předal pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi.