Klausovo novoroční přání: méně negativismu

Praha – Exprezident Václav Klaus dnes Čechům do nového roku popřál méně negativismu, za jehož šířením podle jeho slov stojí zejména média. Komentoval také přesun prezidentského projevu z Nového roku na druhý svátek vánoční, porušení novoroční tradice považuje za zbytečné. Státnickou promluvu letos přesunul Klausův nástupce Miloš Zeman, svůj krok vysvětloval návratem k prvorepublikové tradici.

Své přání do nového roku Klaus občanům vzkázal po natáčení rozhovoru pro TV Prima, společnosti by podle něj prospělo pozitivnější myšlení a méně negativismu. „Atmosféra v zemi je určitě horší než reálně situace. Ten rozdíl, ta mezera mezi atmosférou a reálnou situací, je, bohužel, zvětšující se. A to je věc špatná,“ řekl Klaus.

Úkolem všech, jak na straně politiků, tak na straně občanů, je podle něj pokusit se tuto mezeru v roce 2014 zmenšit. „Protože už v průběhu letošního roku dosahovala rozměrů, já bych řekl, nebezpečných. Pokusme se, aby se tato mezera zase zavírala,“ dodal Klaus. Lidem v poslední den letošního roku popřál „standardně“ také štěstí, zdraví, elán a optimismus.

S přesunem prezidentského projevu z Nového roku na Štěpána nesouhlasí. „Slyším kritiku, že to vystoupení nebylo velkým poselstvím o stavu země a potenciální budoucnosti,“ uvedl Klaus k Zemanovu projevu s tím, že víc vánoční poselství komentovat nechce. Jeho samotného by prý v prezidentské funkci nikdy nenapadlo zrušit tradici novoročních promluv hlavy státu. „Byla zbytečnost to přesouvat jinam,“ prohlásil.

„Já jsem ten projev nesledoval. To říkám zcela otevřeně. Kdyby to bylo toho 1. ledna ve 13:00, tak to bych měl pocit povinnosti sledovat, abych porovnal po deseti letech svých projevů jeho projev,“ doplnil Klaus (Jaké byly Klausovy projevy? Odpoví desetiletá bilance).

Zeman popřál život naplněný užitečnými skutky

Zeman své vánoční poselství pronesl 26. prosince s tím, že tradice novoročních projevů je přežitkem z doby komunismu – vůbec první totiž pronesl v lednu 1949 Klement Gottwald. Sám prezident se hlásí k první republice, kdy vánoční poselství pronášel jak Tomáš Masaryk, tak Edvard Beneš.

Sám Zeman valnou část své sváteční promluvy věnoval slibům z času prezidentské kampaně a tomu, zda se mu je podařilo naplnit (jak hodnotil své prezidentství? Čtěte víc). Na závěr vánočního poselství pak popřál nově zvoleným poslancům i všem občanům. „Zpravidla si do nového roku přejeme zdraví, ale dovolte mi, abych vám popřál ještě něco dalšího. Chtěl bych vám popřát život naplněný užitečnými skutky, jen takový život přináší štěstí a radost. Takže do příštího roku hodně zdraví, štěstí a životní pohody,“ uzavřel svou řeč prezident. 

Díky Zemanově změně Česko v jednom roce vyslechlo výroční promluvy hned dvou prezidentů. Podívejte se: