Zemědělství a kultura. Předsednictvo KDU-ČSL kývlo na poslední nabídku ČSSD

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL kývlo na dnešní návrh ČSSD, která lidovcům nabídla post ministra zemědělství a kultury, třetí ministr by byl bez portfeje. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek to uvedl v rozhovoru pro Události ČT. Návrh ale ještě musí posoudit celostátní výbor strany, který se sejde zítra. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po schůzce zdůraznil, že jde o třetí nabídku, kterou lidovci dostali: „Vzhledem k tomu, že už se blíží Vánoce a konec roku, tak to vnímám jako finální nabídku. Bylo by dobré i vůči občanům, abychom jednání o koalici posunuli.“

„Měli jsme jiné preference, ale na druhou stranu jsem se bavil se členy předsednictva a tam je jednoznačný souhlas s touto nabídkou. Pro mě je to trochu překvapení, nicméně je to realita. Uvidíme, jak se rozhodne celostátní výbor,“ řekl v Událostech ČT Bělobrádek. Jako vítěze vyjednávání označil hnutí ANO: „Dostalo vše, co chtělo, my jsme dostali část. Já jsem rád a chci poděkovat ČSSD za konstruktivní přístup.“   

Pavel Bělobrádek: „Ten program stojí za to, abychom udělali ústupek a přijali i tuto nabídku, se kterou úplně spokojeni nejsme. Doufám, že potom budeme spolupracovat na dlouhou dobu.“

Sobotka po schůzce uvedl, že ČSSD zohlednila opakovaně zdůrazňovanou prioritu KDU-ČSL na to, aby měla svého zástupce v čele ministerstva zemědělství. „Myslím, že tato třetí a podle mého názoru i poslední nabídka je důkazem toho, že sociální demokracie se skutečně snaží dosáhnout dohody. Hledáme takové řešení, které by umožnilo vytvořit v krátkém čase novou vládu, která by měla většinovou podporu ve sněmovně a mohla se opírat o 111 hlasů,“ řekl po jednání s lídry KDU-ČSL a ANO. Stanovisko lidovců by rád znal do konce tohoto víkendu.

Sobotka: Žádné relevantní argumenty pro odmítnutí nabídky nevidím

„Myslím, že lidovci dosáhli svého, uspěli a měli by s tímto návrhem souhlasit… Nevím, s jakými argumenty by chtěli tuto nabídku odmítnout, myslím, že žádné relevantní tu nejsou,“ dodal předseda ČSSD. Pokud KDU-ČSL nabídku přijme, sociální demokraté chtějí mít na zemědělství svého náměstka. „Byli bychom rádi, kdyby byl v jeho gesci Státní pozemkový úřad, aby bylo zajištěno, že zde bude z více stran kontrola jeho činnosti,“ dodal Sobotka. 

Pozemkový úřad hraje důležitou roli v církevních restitucích. ČSSD už dříve uvedla, že se obává, že by člen KDU-ČSL v čele resortu zemědělství mohl být příliš vstřícný při vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Bělobrádek si náměstka ČSSD dokáže představit, muselo by ale jít o reciproční opatření. „Našli bychom desítky jmenovaných šéfů úřadů, které podléhají rozhodnutí ministra,“ uvedl s tím, že jde například o šéfa policie nebo hlavu Finančního analytického útvaru ministerstva financí. Buď prý bude ve vládě elementární důvěra, nebo reciprocita v tomto ohledu.

Bělobrádek: Ministerstvo kultury je významné, raději bychom ale silovější resort

Šéf lidovců šel na schůzku s tím, že se nenechá vydírat, tlačit ke zdi a válcovat. Připomněl, že ČSSD i ANO svá prioritní ministerstva mají a že lidovci chtějí být součástí pouze takové vlády, ve které budou mít důstojnou roli. Jako svou prioritu označili ministerstvo zemědělství. To sice ČSSD lidovcům nabídla, straně ale vadí, že třetí ministr by byl bez portfeje. „Obávám se, že pro KDU-ČSL to nebude dostatečná nabídka, protože na včerejším celostátním výboru byla velmi výrazná snaha o tři plnohodnotná ministerstva,“ uvedl po jednání Bělobrádek. Lidovci mají navíc problém i s tím, že druhé ministerstvo je kultura. Rádi by si vzali některý významnější ekonomický nebo silový resort. Večer ale v Událostech ČT Bělobrádek uvedl, že předsednictvo by na současnou nabídku ČSSD kývlo.

Pavel Bělobrádek: „Kulturu sice považuji za důležitý resort, nicméně abychom neměli ani jeden silový, popřípadě významně ekonomický resort, to jsou věci, které jsou velmi těžko zkomunikovatelné dovnitř vedení strany.“

Že by přišla nabídka na jiný silový resort, navíc není pravděpodobné. „Já myslím, že to je mimo hru,“ řekl k možné výměně ministerstva dopravy nebo obrany za lidoveckou kulturu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. I podle něj jde pro KDU-ČSL o nabídku poslední. „My respektujeme rozhodnutí sociální demokracie, která se nechala v podstatě dotlačit do této situace a přistoupila na ultimátum KDU-ČSL,“ podotkl.

Konečné slovo tak zřejmě bude mít celostátní výbor KDU-ČSL. Strana by se podle Bělobrádka měla rozhodnout nejpozději v sobotu, do konce týdne se chtějí lidovci sejít i se zástupci ČSSD a ANO. Mezi svátky by se pak mělo odehrát další jednání, buď o jménech koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nebo o možnosti vlády menšinové.