Pancová v odposleších prosí šéfa Metrostavu, aby o zakázce nikde nemluvil

Praha - Krajský soud v Praze přehrál další ze série odposlechů v kauze Davida Ratha a dalších deseti obžalovaných. Dnes zazněla například nahrávka z 23. února loňského roku. Obžalovaná Kateřina Pancová na ní ve své kanceláři mluví se šéfem stavební firmy Metrostav Pavlem Pilátem. Soud bude pouštět odposlechy nejméně do února příštího roku, dohromady mají přes 120 hodin. Vedle hlavní trojice obžalovaných - Davida Ratha, Petra Kotta a Kateřiny Pancové - dnes dorazila do soudní síně i slovenská podnikatelka Lucia Novanská nebo spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Pancová na nahrávce mluví o opravě části pavilonu kladenské nemocnice. Piláta prosí, aby o zakázce nikde nemluvil, protože se musí udržet v tajnosti. Právě na základě odposlechu Pancové a Piláta byli někteří manažeři firmy později obviněni. Vedle Piláta i jeho obchodní náměstek Jiří Anděl. Detektivové je kromě jiného podezírají, že přijali úplatek a sami korumpovali.

Audiozáznamy jsou podle státního zástupce klíčovým důkazem. Obžalovaní s tím ale nesouhlasí, mimo jiné tvrdí, že jsou nesrozumitelné a vytržené z kontextu. Rath České televizi řekl, že je přesvědčen o tom, že policie má nahrávky i z jeho hejtmanské kanceláře, ale dnes je účelově nechce přehrávat. Žalobce Petra Jiráta pak kritizoval za to, že v jeho kauze jsou odposlechy, které prý nesouvisí s trestním řízením. Týkají se dovolené jedné z obžalovaných.

Rath si stěžoval na rozhovor o slonech a žirafách

Salačová Pancové na záznamu popisuje, jak si užila dovolenou v Africe. Rath kritikou narážel hlavně na to, že státní zastupitelství podle něj nechce poskytnout celé odposlechy právě kvůli argumentu, že ne všechny souvisí s obviněním: „Tady jsme slyšeli téměř desetiminutový rozhovor o slonech, antilopách a žirafách. Nezaznamenal jsem ani vzdálený vztah k projednávané věci.“ 

Jirát ale uvedl, že to není nic zásadního, protože navazoval dialog o podezřelých stavebních zakázkách. V odposleších je podle něj řada míst, která policie nepřepsala a pouze naznačila stručně jejich obsah, pokud se netýkal kauzy. Po hovoru o Africe podle něj následoval dialog na téma opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivicích.

Žalobce viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivicích. Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovali Pancová a Kott. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky. Hrozí mu proto nejvyšší trest - 12 let.