Češi hlídají největší spojeneckou základnu v Afghánistánu

Bagrám - Útoky v Afghánistánu jsou běžné každý den, podle velení mezinárodních jednotek ISAF je zde ale bezpečnostní situace jen mírně zhoršená. Proti Talibanu v zemi dál bojuje 80 tisíc koaličních vojáků - mezi nimi i 270 Čechů. Reportér Karel Rožánek natáčel na největší spojenecké letecké základně v Bagrámu, kterou hlídá 150 českých vojáků.

Základna se 40 tisíci vojáky je velká jako okresní město. Česká strážní jednotka má spolu s americkými kolegy za úkol zabránit útokům povstalců. Hlídkuje proto i v 15kilometrové zóně v okolí Bagrámu. Mezi místními lidmi jsou Češi 10 až 12 hodin denně. 

Podle afghánské policie je teď v Bagrámu klid, jako by válka ani nebyla. Útoky povstalců ale nepřestávají ani v zimě. Ve středu zaútočil sebevražedný atentátník na německou kolonu před vjezdem na základnu přímo v Kábulu. Útočník se odpálil pouze několik stovek metrů od českého velitelství.

Většina spojeneckých jednotek se má z Afghánistánu stáhnout do konce příštího roku. Několik tisíc koaličních vojáků ale v zemi zůstane i po roce 2014. „Chtěli bychom pokračovat v některých menších odbornostech, případně i se strážní rotou, kterou máme tady v Bagrámu,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel.

Čeští vojáci hlídají největší spojeneckou základnu v Afghánistánu (zdroj: ČT24)


Zvětšit mapu