Policejní dvojvládí: Zeman se postavil na Červíčkovu stranu

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě policejního prezidenta Martina Červíčka a vyjádřil mu podporu v aktuálním sporu o šéfa policie. Ten vypukl poté, co ministr vnitra v demisi Martin Pecina vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce Petra Lessyho. Podle Zemana by měl dvojvládí u policie řešit až nový ministr vnitra. Situací se chtějí zabývat i poslanci, do sněmovny pozvali ministra Pecinu.

„Policejní prezident by měl být dlouhodobý, nikoliv prezident, který se odvolává a jmenuje každého čtvrt roku. V tomto případě si proto myslím, že to je věc, která by se měla nechat na budoucího ministra vnitra. Oproti té tiskové zprávě bych jenom dodal: i na budoucí vládu. Protože každý rozumný ministr vnitra ten svůj návrh s vládou projedná,“ uvedl Zeman.

Odstupující šéf vnitra Martin Pecina přijal Petra Lesssyho zpátky do služebního poměru tuto středu a otevřel mu tak cestu zpátky do čela policie. Svůj krok ministr vysvětloval rozhodnutím pražského městského soudu, který zastavil Lessyho stíhání za zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů – právě kvůli němu musel loni v srpnu post policejního prezidenta opustit.

Pecina předpokládal, že Červíček odejde sám

O návštěvě Martina Červíčka u prezidenta republiky média informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. O audienci podle něj požádal sám Červíček; ten se odmítl funkce policejního šéfa dobrovolně vzdát a vyzval ministra vnitra Pecinu, aby vzniklé dvojvládí vyřešil zákonnou cestou ve správním řízení. „Zůstávám v pozici policejního prezidenta, abych řídil policii, abych ji řídil v období přechodu do nového roku ve věcech organizačních, finančních i personálních. A budu v pozici policejního prezidenta až do doby, kdy bude zákonně rozhodnuto jinak,“ prohlásil již předevčírem. Pecina přitom předpokládal, že Červíček sám odejde.

Lessy Zemanův postoj nijak rozsáhleji nekomentoval. „Pan prezident má právo na tu věc vyjádřit názor. To je tak asi všechno, co k tomu mohu uvést,“ prohlásil. Sám prý na Hradě v této souvislosti nebyl a ani nemá žádnou schůzku domluvenou. Momentálně čerpá dovolenou, a policii tak až do vyřešení situace nadále vede Červíček.

Stojí za Lessyho návratem snaha prosadit Pecinovy muže?

Podle Červíčka bylo Pecinovo rozhodnutí motivované nejen soudním verdiktem, ale i jejich vzájemnými spory – ministr totiž prý chtěl odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji, což policejní prezident odmítl (čtěte víc). Obdobně hovoří o pozadí aktuálního problému i šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. „Nejednalo se o žádné napravení protiprávního stavu vůči panu Lessymu, ale o úmysl využít tu změnu ve vedení policie k prosazení personálních změn, které pan Červíček odmítal,“ řekl.

Podle spekulací některých médií chtěl Pecina prosadit dva bývalé detektivy protikorupční policie Jindřicha Láta a Martina Grima do policejních špiček. Oba muži dělají ministerské poradce. „Ta jména jsem se dozvěděl až včera, ale věděl jsem, že tam jsou nějaké osoby připraveny tím, že si ministr vytvořil na ministerstvu vnitra dvě policejní tabulky v 10. tarifní třídě, což je úroveň krajského ředitele a ředitele celorepublikového útvaru,“ dodal šéf odborářů.

Poslanci chtějí dokumenty o Lessyho odchodu a návratu

Případem se chtějí zabývat i poslanci z výboru pro bezpečnost; na příští středu si pozvali ministra Pecinu, od kterého žádají doklady týkající se odvolání a návratu Petra Lessyho, stejně jako materiály o jmenování Martina Červíčka šéfem policie.

Výbor podle místopředsedkyně Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM) nehodlá zasahovat do správního řízení, z něhož by mělo vyplynout, kdo je právoplátným policejním prezidentem. „Nemůžeme dělat arbitra, to výboru nepřísluší,“ přidal se další z jeho místopředsedů Richard Dolejš (ČSSD).

Pecina: Červíčka jsem se nesnažil odvolat kvůli výsledkům jeho práce

Podle Peciny je také nařčení, že se snaží personálně ovlivnit vedení protikorupčního útvaru, snahou ovlivnit jej ve správním řízení, které povede ohledně loňského jmenování Martina Červíčka do funkce policejního prezidenta. Podle něho rozhodnutí, zda zůstane Červíček po navrácení Petra Lessyho do funkce policejního prezidenta v čele sboru, nijak nesouvisí s Pecinovými výhradami k Červíčkově práci. „Opakuji, že jsem se nikdy nesnažil policejního prezidenta, brigádního generála Martina Červíčka odvolat kvůli výsledkům jeho práce. Jde o zcela nesmyslnou konstrukci,“ uvedl Pecina, který je nyní pracovně v Bruselu. Pokud prý Červíček a jeho další podřízení měli pocit, že jde z jeho strany o nátlak kvůli personální situaci na některých útvarech, jak v úterý naznačil Červíček, měli se prý ohradit již dříve.

Podporu Červíčkovi dnes vyjádřili všichni krajští policejní ředitelé, nad současnou situací pak vyjádřili znepokojení. "Ředitelé všech krajských ředitelství policie oceňují stabilizaci policie, jednoznačně
nastavenou organizační strukturu s odpovídajícím personálním zajištěním, zlepšující se finanční situaci, zlepšení podmínek výkonu služby a celkové atmosféry uvnitř policie v letošním roce," informovalo tiskové oddělení pražské policie.