Použité inhalátory mají končit v lékárnách, nikoliv na smetišti

Brno - Astmatici za rok použijí 3,5 milionu inhalátorů, jen zlomek z nich je však zlikvidován bezpečně. Lidé totiž často netuší, že použitý inhalátor má podobně jako ostatní léčiva končit v lékárně. Zbytky chemických látek se tak dostávají i na skládky, odkud mohou kontaminovat spodní vody. Tuzemské lékárny proto spustily kampaň, v níž zákazníky upozoňují, aby použité inhalátory vraceli.

„Většinou to házím do plastu. Do lékárny to vůbec nenosím, protože jsem o tom nevěděla,“ přiznala se astmatička Kateřina Svobodová, která ročně spotřebuje až šest inhalátorů. Ten svůj může nově odevzdat v některé z 373 lékáren, které se k projektu připojily. V Česku přitom žije asi 700 tisíc astmatiků, kteří rok co rok vyhodí do odpadkových košů více než tři a půl milionu inhalátorů.

Ty pak putují buď do spaloven, nebo přímo na skládky. Jen zlomek přitom lidé vrací k recyklaci do lékáren. Kvůli neznalosti tak může do půdy uniknout až 135 tun nebezpečného odpadu jen z inhalátorů, které stále obsahují léčivé chemické látky. Ty mohou být ve spodních vodách pro člověka nebezpečné.

Reportáž Michala Cagaly (zdroj: ČT24)

Do které lékárny mohou astmatici a ostatní lidé s dýchacími obtížemi přinést své inhalátory poznají už na dveřích. „Jsou označené zelenou nálepkou, která má titul Vdechněte inhalátorům nový život,“ prozradila iniciátorka projektu Monika Horníková.

Obecně platí, že Češi do lékáren použité léčivo příliš nevrací. Z prošlých tablet, kapek nebo mastí se nakonec do lékáren navrátí jen polovina. „Dalších 29 procent vyhazují do běžného komunálního odpadu,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.