Vrcholní představitelé justice jednali s prezidentem. Řešili i zvýšení věkové hranice pro soudce

Předsedové soudů jednali se Zemanem. Personálie neřešili (zdroj: ČT24)

Předsedové Ústavního a obou nejvyšších soudů se na Pražském hradě setkali s prezidentem Milošem Zemanem. Řešili například věk začínajících soudců, na personální otázky se naopak nedostalo. O schůzku požádal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Kromě Rychetského se schůzky zúčastnil předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa. Rychetský ocenil Zemanovu relativně velkou informovanost v otázkách justice.

„Snažili jsme se doplnit jeho pohled o pohled z naší strany,“ uvedl. Šlo například o to, zda je optimálním modelem čtyřstupňová soustava soudů, případně jaké změny by v justici mohla přinést nová vláda. „Potěšilo nás, že podporuje zřízení jakési instituce v podobě nejvyšší rady soudnictví, která by mohla být partnerem ostatních mocí ve státě,“ dodal šéf Ústavního soudu.

Soudcem až po dvacetileté praxi

Baxa doplnil, že mezi tématy byl i výběr soudců, zejména věk na startu jejich kariéry. „Zda některá selhání nejsou dána také nízkým věkem adeptů na soudní funkce, jestli by nebylo načase přejít do jiného modelu, kdy se budou vybírat do soudních funkcí lidé, kteří mají za sebou profesionální či mravní stopu danou svou třeba dvacetiletou praxí,“ vysvětlil.

Baxovi letos v září vyprší mandát. Zeman proto musí z řad soudců NSS určit nového předsedu i místopředsedu. Kromě Baxy totiž končí funkční období i jeho zástupci Michalu Mazancovi. Baxa ale po jednání s prezidentem uvedl, že otázku jeho nástupce neřešili: „Vůbec jsme se toho nedotkli.“ Připomněl, že se Zemanem o záležitosti mluvil v květnu. Bavili se tehdy o charakteristikách, jaké by měl nový předseda mít.

Podle zdroje Hospodářských novin je Zemanovým favoritem Baxův zástupce Mazanec, který by ale kvůli věku mohl funkci vykonávat už jen tři roky. Mazance prezidentovi doporučuje i jeho poradkyně a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. V kuloárech zaznívalo také jméno ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka. 

Kompetenční žaloba se na Hradě neřešila

Zeman ve středu jmenuje druhou Babišovu vládu, odmítá však kandidáta ČSSD na šéfa diplomacie Miroslava Pocheho. Resort by měl proto vedle ministerstva vnitra dočasně řídit předseda sociální demokracie Jan Hamáček. ČSSD v této souvislosti žádá po Andreji Babišovi, aby vyvolal kompetenční spor proti Zemanovi u Ústavního soudu.

O kompetenční žalobě ale podle Rychetského nepadlo na schůzce s prezidentem ani slovo. Stejně tak soudci před hlavou státu nehodnotili ani budoucí ministryni spravedlnosti Taťánu Malou. „Musíme počkat, jak si bude ve své funkci vést,“ vysvětlil Rychetský. 

Rychetský dříve opakovaně řekl, že nemá v úmyslu svůj desetiletý mandát dovést až do konce. O Baxovi se v minulosti hovořilo jako o jednom z jeho možných nástupců. V poslední době už ale Rychetský o rezignaci příliš nemluví, zvláště poté, co Ústavní soud získal pro rok 2020 pořadatelství důležité akce Konference evropských ústavních soudů. „V tuto chvíli to není aktuální a neumím odhadnout, v jaké budu po roce 2020 kondici,“ řekl v úterý Rychetský.