Adopce dětí homosexuály: Za dva roky o ni požádalo sedm lidí, dva z nich už se o děti starají

Sedm homosexuálně orientovaných lidí žijících v registrovaném partnerství zatím podle zjištění ČT využilo možnosti individuálně žádat o osvojení dítěte. Většině z nich úřady vyhověly, dva lidé již mají dítě v péči. Že žádostí nebylo víc, si zástupci LGBT komunity vysvětlují tím, že stále není možné, aby homosexuálové adoptovali dítě v páru.

V červenci 2016 umožnil Ústavní soud lidem žijícím v registrovaném partnerství žádat o adopci. Osvojit si dítě může ale pouze jeden z páru. Od té doby o to v Česku požádalo sedm lidí: dva v Moravskoslezském kraji a po jednom v Praze a Jihomoravském, Ústeckém, Středočeském a Královéhradeckém kraji. 

Většinu žádostí úřady schválily. Dvě děti už mají homosexuálové v péči, další čekají na osvojení. „V červenci 2017 žadatel převzal na základě rozhodnutí soudu dítě nejprve pouze do péče, následně soud rozhodl o péči před osvojením (tzv. předadopční péče) a letos v dubnu se uskutečnilo řízení o vlastním osvojení. Rozsudek o osvojení je od května 2018 v právní moci,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. O druhé dítě se homosexuální pár stará v Moravskoslezském kraji. 

Hlas Prague Pride: Za nízkými počty je chybějící společné osvojení

To, že žádostí nebylo za dva roky víc, si LGBT komunita vysvětluje tím, že homosexuálům stále není umožněno, aby si dítě osvojili společně. „Podstatné je, že o adopci dítěte může žádat jen jeden z registrovaného páru, což není úplně atraktivní možnost. Rodičovství je velký úkol a je dobré sdílet ho v páru společně, což registrovaným partnerům stále není umožněno,“ uvedla PR manažerska Prague Pride Bohdana Rambousková.

Řada lidí navíc podle ní do registrovaného partnerství nevstupuje – například proto, že čekají na možnost uzavřít manželství, které by umožnilo společnou péči o děti. 

Návrh skupiny poslanců, podle kterého by lidé stejného pohlaví mohli uzavírat manželství, podpořila vláda v pátek. Místo neutrálního stanoviska, které doporučovali vládní legislativci, tak půjde předloha do sněmovny s podporou kabinetu. Proti tomuto záměru se staví skupina dalších zákonodárců, která chce chránit manželství muže a ženy ústavně.