O slunovratu si soumrak podává ruku s rozbřeskem, noc ale mezi sebe nepustí

Studio 6 o letním slunovratu (zdroj: ČT24)

Osm minut po poledni středoevropského letního času začíná astronomické léto. Nastává letní slunovrat, kolem kterého jsou dny nejdelší v roce a tma nejkratší. Astronomická noc ale v České republice vůbec nenastane. Dny se také začínají opět zkracovat, a to až do příchodu zimního slunovratu, kdy se cyklus znovu obrátí.

Podle meteorologů je v tomto týdnu slunce nad obzorem kolem 16 hodin a 22 minut. Opticky se ale den jeví ještě přibližně o dvě hodiny delší. „Den se víceméně natáhne, a to jak ráno, tak i do večera, a bude delší než avizovaných 16 hodin a 22 minut, což je doba od východu do západu slunce,“ říká meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Přestože slunce zapadá ve 21:13, zhruba ještě 45 minut poté nastává takzvaný občanský soumrak, kdy je ještě docela dobře vidět, na obloze lze spatřit jen několik nejjasnějších hvězd.

Krátce před desátou hodinou večerní pak přechází v takzvaný nautický soumrak, kdy je stále možné rozeznávat tvary a obloha není ještě zcela potemnělá. Ten pak po jedenácté hodině večerní přechází v astronomický soumrak, což už je pro laika obyčejná noční doba.

  • Jakmile se Slunce dostane pod hranici 18° pod obzorem, končí astronomický soumrak (a samozřejmě soumrak celkově) a začíná pravá astronomická noc. Astronomická noc trvá až do okamžiku, kdy se ráno Slunce dostane na hranici 18°.
  • Zdroj: Hvězdárna v Rokycanech a Plzni

Astronomický soumrak pak pozvolna dospěje až v nautický rozbřesk kolem třetí hodiny ranní, po více než hodině následuje občanský rozbřesk a ve 4:51 opět vychází slunce. „Takže u nás astronomická noc kolem slunovratu vůbec nenastává,“ dodává zajímavost meteorolog.

Skutečná astronomická noc není Česku ale až tak vzdálená, už v sousedním Rakousku na několik minut nastane. A čím jižněji bychom šli, tím delší astronomická noc bude. Naopak cestou na sever je situace opačná, už v Pobaltí nepřichází ani astronomický soumrak a nautický soumrak přechází rovnou v nautický rozbřesk.

Klimatologické léto na rozdíl od astronomického přišlo už s červnem a potrvá do 31. srpna. Letní počasí letos ale panuje v Česku už od května, podle meteorologů je o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku. Na konci května dosáhl průměr teplot za předchozích 30 dní 16,2 stupně Celsia, což je v historických tabulkách normál pro období od 6. června do 5. července.

Východ slunce o letním slunovratu tradičně přilákal tisíce lidí ke kamennému kruhu Stonehenge ve Velké Británii. Podle policie ve Wiltshire přišlo k neolitickému památníku necelých 10 tisíc zvědavců. Letní slunovrat je jednou z mála příležitostí, kdy jsou kameny zpřístupněny veřejnosti.

Rozbřesk sledovaly u Stonehenge tisíce lidí
Zdroj: ČTK/AP/Ben Birchall