Babiš otočil. Na minisummit o migraci nepoletí

Designovaný premiér Andrej Babiš po jednání visegrádské čtyřky odvolal svou nedělní cestu do Bruselu, kde proběhne neformální schůzka šéfů států a vlád několika členských zemí Evropské unie na téma migrace a azylové politiky. Názorový obrat vysvětlil tím, že chce být solidární s kolegy z V4. Ještě ráno přitom odmítal možnost, že by se summitu nezúčastnil.

„Evropa je v pohybu a je jasné, že migrace je téma. Nevím, kde média vzala informaci, že někam neletíme. Pozvánku máme a já tam určitě poletím, i když se to týká hlavně států, které jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti,“ prohlásil premiér před ranní cestou na jednání V4 v Budapešti. 

„To, že dneska mění jednotlivé členské země názory na migraci, je i výsledkem naší intenzivní diplomacie. Od 14. prosince se všemi politiky v Evropě mluvíme o tom, že se má ilegální migrace řešit mimo Evropu. Jsou na to modely Austrálie, Kanady i Spojených států a jejich Ellis Islandu,“ doplnil Babiš a boj s nelegální migrací označil za svou hlavní agendu.

Po jednání v Maďarsku ale premiér svůj záměr přehodnotil; ani on, ani žádný z kolegů zemí V4 se setkání nezúčastní, sám Babiš svou absenci vysvětluje solidaritou s kolegy z V4. „Není důvod se účastnit,“ řekl doslova; panuje podle něj názor, že nedělní schůzka je „důsledek nějaké situace v Německu“. To se totiž dostalo kvůli přistěhovalectví do vnitropolitické krize kvůli rozdílným postojům ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) a kancléřky Angely Merkelové (CDU).

„Příští týden máme Evropskou radu, kde o tom (migraci) budeme jednat. Takže není důvod jít na summit, který pravděpodobně chce přijmout závěry, se kterými my nesouhlasíme,“ dodal premiér.

Babiš: Pozvánku máme. Boj s migrací je moje hlavní agenda (zdroj: ČT24)

Podle komentátora MF DNES Luboše Palaty je škoda, že se Česko nedělního minisummitu nezúčastní. „Tohle byla šance, aby Česko k tomu společnému stanovisku přispělo. My jsme se naučili v EU mnohé zablokovat, ale měli bychom se také naučit něco společně s celou unií prosadit a toto byl moment, kdy jsme k tomu mohli přispět,“ řekl v ČT. 

„Hraje se o to, jestli budou dále fungovat otevřené vnitřní hranice v rámci EU a to je věc, která je z mého pohledu důležitější než kvóty,“ řekl Palata.

Události, komentáře: Luboš Palata o migraci v EU (zdroj: ČT24)

Závěry summitu mají žádat ochranu vnějších hranic

Neformální setkání svolala Evropská komise před standardním summitem a o české účasti zprvu nebylo jasno, protože Komise ve svém prohlášení uvedla, že pozvala „zainteresované“ státy, čili země, jichž se migrační krize dotkla nejvýrazněji.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle informací tamního tisku schůzku iniciovala (byť to úřad kancléřky popřel) s představiteli Rakouska, Belgie, Francie, Řecka, Itálie, Nizozemska a Španělska. Původně se také spekulovalo o účasti Bulharska, které do konce června Unii předsedá. Podle Babiše nicméně přišla otevřená pozvánka všem členským zemím.

Tématem nedělní schůzky by měla být nelegální migrace, posílení dublinské dohody o odpovědnosti členských států Unie za vyřízení žádostí o azyl a evropská pohraniční stráž Frontex. V návrhu závěru setkání, který měla agentura Reuters možnost vidět, se představitelé zúčastněných zemí zavazují zvýšit úsilí zaměřené na snížení počtu příchozích migrantů do Evropy a také na omezení pohybu žadatelů o azyl.

Visegrádu se nelíbí záměr s Frontexem

„Jsme rozhodnuti dosáhnout snížení počtu nelegálních příchodů do Evropské unie, a to zejména posílením vnější ochrany hranic, společnými a sladěnými azylovými postupy a zintenzivněním spolupráce s tranzitními zeměmi a také se zeměmi původu (migrantů),“ citoval Reuters z připravovaného dokumentu. Agentura poznamenala, že je to návrh, takže konečný text může mít odlišnou podobu.

Podle Babiše stojí za odmítavým postojem Visegrádu mj. posilování pohraniční agentury EU Frontex. To by podle něj nemělo spočívat jen v navyšování počtu pracovníků, ale i ve změně kompetencí. „Přece není možné dávat Frontexu stovky milionů eur jen proto, že dělá statistiku ilegálních migrantů, místo toho, aby bojovali proti pašerákům,“ řekl Babiš.

Události ČT: Premiéři V4 nepojedou na minisummit, s Kurzem si rozuměli (zdroj: ČT24)