Psychicky nemocný muž nahlásil bombu v letadle mířícím do Prahy

Praha - Pravděpodobně psychicky nemocný muž dnes anonymně ohlásil bombu na palubě letadla mířícího z Frankfurtu do Prahy. Letiště Václava Havla kvůli tomu sice nijak neomezilo běžný provoz, po přistání v 10:40 ale letoun prohledala policie a na ranvej kvůli pohotovosti dorazili i hasiči. Autora poplašného telefonátu kriminalisté v Plzni dopadli.

Anonym zavolal po 09:30 na infolinku ČSA. „Už se nám podařilo zjistit, že oznamovatelem je psychicky narušený muž z Plzně, byl již dopaden,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Čtyřiatřicetiletý muž má od příštího týdne nastoupit do psychiatrického léčení.

Policie ale pro jistotu přesto zkontrolovala cestující a jejich zavazadla. Žádná výbušnina zatím nalezena nebyla. Na palubě bylo 144 cestujících. Ti zmínili, že je personál po přistání vyzval k rychlému výstupu z letadla. Poté byli odvezeni do zvláštního úseku letiště k osobní prohlídce.

Omezení provozu nebylo na ruzyňském letišti podle jeho mluvčí Mariky Janouškové nutné. Byla ale vyhlášena pohotovost. Letadlo tak personál letiště odstavil na nepoužívanou dráhu, která je daleko od všech letištních budov, a proto se využívá právě pro podobné případy. „Oznamovatel mluvil o bombě a teroristech na palubě letadla. Přijali jsme proto opatření odpovídající únosu letounu,“ dodala mluvčí policie.