Ministr spravedlnosti v demisi Pelikán složil poslanecký mandát

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) složil poslanecký mandát. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) jeho rezignaci přijal v odpoledních hodinách. Informaci na sociální síti Twitter uveřejnila resortní mluvčí Tereza Schejbalová. Úplný odchod z politiky avizoval Pelikán již v dubnu.

Pelikán byl ministrem spravedlnosti od března 2015 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ve funkci zůstal i v následujícím menšinovém kabinetu Andreje Babiše (ANO), který od konce ledna vládne v demisi. Svůj odchod z politiky zdůvodnil Pelikán začátkem dubna mimo jiné názorovým rozchodem s hnutím ANO, jehož členem ale chce zůstat.

V poslaneckých lavicích by Pelikána měla nahradit ředitelka neziskové organizace Monika Červíčková, která je první náhradnicí na pražské kandidátce ANO v loňských podzimních volbách. Slib by mohla složit v úvodu schůze dolní komory, která začne za týden.

Pátý poslanec, který složil mandát

Pelikán je v tomto volebním období pátým poslancem, který složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší bývalý premiér a předseda ČSSD Sobotka.

Pelikán už v dubnu uvedl, že o odchodu z politiky uvažoval delší dobu, k rozhodnutí přispěl i jeho verdikt o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Prezident Miloš Zeman ministra předtím žádal, aby Nikulina vydal do Ruska. „Očekával jsem, že to vyvolá u některých politických subjektů v Česku nepřátelské reakce a nechtěl jsem tím zatěžovat jednání o budoucí vládě,“ podotkl tehdy Pelikán.

Jako další důvod uvedl, že jeho stanoviska a názory nejsou vždy v souladu s většinovým stanoviskem ANO. Týká se to podle něj třeba postoje k hnutí SPD Tomia Okamury a nahlížení na lidská práva. Babiš tehdy řekl, že Pelikán byl v hnutí ANO zástupcem městských intelektuálů a jeho hlas bude chybět. Po odchodu z politiky se Pelikán hodlá vrátit do advokacie. Chce také přednášet na právnické fakultě.