Ústavní soud zamítl stížnost kvůli licenci vysočinské solární elektrárny

Ústavní soud zamítl stížnost obchodní společnosti FVE Mozolov proti rozsudkům, kterými soudy zrušily licenci mozolovské solární elektrárně u Krásné Hory na Havlíčkobrodsku. Krajský soud v Brně zrušil v roce 2015 rozhodnutí Energetického regulačního úřadu o udělení licence, a to z podnětu nejvyššího státního zástupce. Verdikt v roce 2016 potvrdil Nejvyšší správní soud. Podle Ústavního soudu není stížnost důvodná, uvedl soudce zpravodaj David Uhlíř.

Elektrárna získala licenci 31. prosince 2010, tedy na poslední chvíli před změnou výkupních podmínek. K žádosti o licenci však nedoložila kolaudační souhlas a kompletní zprávu o revizi, což je podle správních soudů závažná vada.

Nejvyšší státní zástupce v řízení před soudem také prokázal, že obchodní společnost Energetickému regulačnímu úřadu předložila zprávu o revizi, která se vztahovala pouze na část zařízení a následně do ní doplnila další údaje.

Úmyslné uvedení v omyl

Sama firma podle soudce ve stížnosti mimo jiné poukazovala na to, že soudy rozhodly na základě „přepjatě formalistickém výkladu zákonných a podzákonných předpisů.“ Ústavní soud ale současně upozornil, že FVE Mozolov o úpravě revizní zprávy věděl a nebyl schopný vysvětlit, jak k ní došlo.

„Za takového stavu není ústavně vadný závěr správních soudů o tom, že stěžovatelka věděla, že upravená revizní zpráva neodpovídá revizní zprávě zpracované revizním technikem, a přesto tuto zprávu v licenčním řízení předložila,“ uvedl soudce zpravodaj s tím, že šlo o úmyslné uvedení v omyl. „Nezákonnost rozhodnutí přijatého na základě takového podkladu pak musí jít plně k tíži stěžovatelky.“

Cena megawatthodiny klesla na polovinu

Majitelé solárních elektráren, kteří je zprovoznili do konce roku 2010, měli garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Od ledna 2011 se ale výkupní podmínky zásadně změnily, za megawatthodinu je držitelům licence vypláceno 5500 korun.

Podle specializovaného webu Elektrarny.pro je fotovoltaické zařízení Mozolov oficiálně v provozu od Silvestra 2010 a má výkon 1,658 megawattu. I přes rozhodnutí správních soudů elektrárna podle dostupných informací dosud energii vyrábět mohla. Ústavní soud v roce 2016 odložil vykonatelnost rozhodnutí do okamžiku, než rozhodne o stížnosti firmy.