Satan mezi pravoslavnými: V církvi zuří boj o miliony z restitucí

Praha - Už v prosinci přijdou na účty miliony z církevních restitucí. Mezi pravoslavnými vypukla ale nelítostná válka, kde zřejmě peníze hrají stěžejní roli. Na pořadu dne jsou urážky, zastrašování a dokonce i výhrůžky smrtí mezi nejvyššími představiteli církve. Kdo je pachatelem a kdo obětí, ale zůstává stále nejasné. Mnozí se však shodují na tom, že bez slíbených financí by situace tak vyhrocená nebyla. Po dalších souvislostech případu pátrala Andrea Máslová v pořadu Reportéři ČT.

Jádrem sporu se zřejmě stala více než miliarda korun, kterou stát postupně církvi vyplatí jako náhradu podle restitučního zákona. Během třiceti let si mají pravoslavní zabezpečit vlastní financování z toho, co během tohoto přechodného období dostanou. Pravoslavní ale vidinu stamilionů nezvládají. Církev, ke které se u nás hlásí zhruba 25 tisíc věřících, se už teď otřásá v základech a hrozí její rozpad.

Krizi rozpoutala zpráva o nemanželských dětech tehdy nejvyššího duchovního Kryštofa. Přestože se informace nepotvrdila, metropolita Kryštof tlak neustál a rezignoval. „Já jsem sedm let vykonával tento úřad a rozhodl jsem se ukončit své působení, protože byla vytvořena kampaň, která mě dost nepěkně očernila,“ uvedl.

  • Kryštof: „Já v moc peněz nevěřím. Určitě by nám bylo lepší. Určitě bychom se nedostali do těchto problémů. Určitě by Satan mezi nás nevešel. Protože to je nabíledni. Doposud nic takového nebylo v naší pravoslavné církvi. A objevilo se to v okamžiku, kdy jsme dostali miliony.“

Místo Kryštofa nastoupil Krupica. Dočasně?

Jeho úřad zastřešoval všechny diecéze neboli eparchie v českých zemích a na Slovensku. Sám byl současně v čele pražské diecéze, takže jeho odchodem se uvolnila dvě místa. Místo Kryštofa byl dočasným statutárním zástupcem pražské diecéze jmenovaný kněz Marek Krupica, který měl církev vést do nejbližších voleb. Úřadu se chopil razantně. Z kanceláře bývalého metropolity dostala výpověď většina zaměstnanců.

Metropolita Kryštof
Zdroj: ČT24

Mezi pravoslavnými se začaly profilovat dva hlavní tábory - stoupenci bývalého arcibiskupa Kryštofa, který sídlil v metropolitním úřadu v Praze 6, a skupina kolem dočasného správce Krupici s centrálou v pražském ústředí v Praze 2. Formálně je ovšem nejvyšším duchovním arcibiskup z Moravy Simeon, kterého hlavně pan Krupica příliš nerespektuje. „Já jsem ho několikrát upozornil na to, že přestupuje svoji pravomoc a dělal jsem to ve vší diskrétnosti a on jaksi místo toho, aby se mnou diskutoval nebo aby vysvětlil svoje stanovisko, tak mě začal všelijak osočovat,“ podotkl Simeon. 

Účty ovládá Krupica, věřící se obávají, že peníze zneužije

Marek Krupica sám kandidoval v prvním kole voleb na biskupa, ale neuspěl. Možná i díky veřejné kritice jeho osobního života, který se prý neslučuje s životem mnicha. Nic se ale nedá prokázat a vše zůstává spíše v rovině pomluv. Osm měsíců se nepodařilo zvolit nového biskupa, potažmo arcibiskupa. Účty, kam má v nejbližší době přijít zhruba 40 milionů korun od státu, ovládá pražské ústředí v čele s Markem Krupicou. Mezi některými věřícími ale rostou obavy, že si s penězi může dělat, co chce. To pan Krupica odmítá. Podle svých slov se naopak snaží dokázat, že původní účetnictví nebylo v pořádku.

Marek Krupica
Zdroj: ČT24

Obavy ze zneužití peněz projevuje i dočasný nejvyšší duchovní církve, arcibiskup Simeon z Moravy, který s postupem správce Krupici nesouhlasí. Dokonce mu zakázal jako svému podřízenému vykonávat jakoukoliv funkci, ovšem marně. I ostatní členové posvátného synodu jsou na Krupicově straně.

Mezi duchovními byla také řada příslušníků StB. Pan Krupica dnes prohlašuje, že v pozadí boje o peníze stojí právě bývalí agenti StB a s tím lze asi souhlasit. Jednoho má přímo vedle sebe. Je jím dlouholetý ředitel pražského ústředí Jaroslav Šuvarský. Právě jemu chodí výhružky, že bude ublíženo jeho rodině. Ale i tak se mnozí kněží shodují v jednom – bez slibovaných peněz by v pravoslavné církvi byla mnohem menší nevraživost a větší svoboda.

Vojenská šikana? (zdroj: ČT24)