První větší sněhová nadílka přijde už zítra v noci

Praha – V noci z úterý na středu by mělo přijít do Čech první větší sněžení. Vločky budou padat hlavně v západních Čechách, v polohách nad 500 metrů napadne i pět centimetrů sněhu. Podle meteorologů by se ale měli připravit na sníh i lidé, kteří nebydlí na horách. Silničáři už jsou v pohotovosti - do skladů nechali navézt tisíce tun soli, v garážích mají připravené sypače a pluhy.

Letošní první větší sněhová nadílka ale podle meteorologa ČT Michala Žáka dlouho nevydrží: „Sníh během dvou dnů roztaje. Další ochlazení ale čekáme na začátku příštího týdne.“

Zimní údržba vyjde v průměru v každém kraji na 200 milionů korun. Správcům silnic pomáhají při organizaci moderně vybavené meteostanice. Senzory přímo v asfaltu například zjistí i teplotu vozovky. Všechny informace se schází na centrálním dispečinku, kde na jejich základě vyhodnotí, zda je potřeba na komunikaci vyjet, nebo ne.

Silničáři mají na letošní zimu připraveno přibližně stejně peněz jako loni - téměř 3 miliardy korun. Nejvíc prosolí a projezdí ve Středočeském a v Jihočeském kraji, nejmíň naopak na Liberecku nebo Karlovarsku.

První sníh i v nížinách (zdroj: ČT24)