Mimořádná schůze kvůli omezení dávek na bydlení skončila, poslanci neschválili program

Události: Spor o dávky na bydlení (zdroj: ČT24)

Poslanci se dopoledne sešli kvůli chystaným změnám ve vyplácení dávek na bydlení. Svolání mimořádné schůze podnítila skupina poslanců v čele s KDU-ČSL. Lidovci chtěli přimět ministerstvo práce a sociálních věcí k odložení změn, které by podle nich zvýšily riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. Poslanci ale neschválili program schůze, proti byli poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Ministerstvo práce už svůj původní návrh sice zmírnilo, stáhnout ho ale nehodlá. I nadále počítá s nižšími dávkami a se zúžením okruhu lidí, kteří by měli mít na pomoc nárok.

Ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO) ve sněmovně uvedla, že navrhované změny omezí nadužívání a zneužívání dávek. Peníze mají podle ní směřovat k potřebným lidem, nikoli k těm, kteří si na dávkách postavili byznys.  

„O příspěvky na bydlení přijdou ti, kteří dávky nepotřebují, kterým i po odečtení nákladů na bydlení zůstane dostatek prostředků,“ řekla Němcová. Méně peněz by podle ní mělo jít do ubytoven, u příspěvků na bydlení by se měl zavést tzv. majetkový test.

Za dávky na bydlení stát ročně zaplatí kolem 12,5 miliardy korun. Doplatek na bydlení míří do 1079 ubytoven, pobírá ho přes 13 500 lidí.

Události, komentáře: Jaroslava Němcová (ANO) a Jan Bartošek (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

ČSSD s návrhem nesouhlasí

Návrh ale kritizovali sociální demokraté. Podle šéfa poslaneckého klubu Jana Chvojky by navrhovaná úprava postihla i chudší pracující rodiny a seniory. „S takovouto reformou nesouhlasíme a ČSSD ji rozhodně nepodporuje,“ uvedl.

„Máme jako sociální demokracie rozpracován zákon o dostupném bydlení a dokud nebude tento zákon, tak nemůžeme dělat tyto kroky,“ podotkla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Alena Gajdůšková (ČSSD).

Sociální demokraté přitom zřejmě vstoupí do koaliční vlády s Babišovým hnutím. Pokud se tak stane a ministrem práce by byl Petr Krčál (ČSSD), počítají sociální demokraté s tím, že návrh změn stáhne. 

Ministerstvo už svůj původní návrh zmírnilo

Původně chtělo ministerstvo práce, aby se lidem v ubytovnách započítávala jen polovina normativu (náklady, které každý rok stanovuje vláda podle cen nájmů a energií). Po zmírnění je to 60 procent. V současnosti se započítává 80 procent normativu.

V původním návrhu také bylo, že by se rodinám, kde jsou čtyři a více členů, vyplácely dávky pouze za tříčlennou rodinu. Toto opatření nakonec z novely vypadlo. Přísnější posuzování a omezení nároku na pomoc ale v návrhu zůstává.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) normu podporuje. „Je to opatření proti šmejdům a obchodníkům s chudobou, kteří dovážejí ze Slovenska lidi na sídliště v Janově,“ prohlásil.

Změna zvýší počet lidí v nouzi, tvrdí Platforma pro sociální bydlení

Proti návrhu se však postavil Svaz měst a obcí i Platforma pro sociální bydlení. Odborníci varují, že by bez střechy nad hlavou mohly skončit stovky lidí a situace dalších tisíců domácností by se mohla výrazně zhoršit.

„Taková změna by způsobila zvýšení počtu lidí v bytové nouzi. Znamenala by kolaps obcí v kapacitě podpory svých občanů, protože najednou by bylo na ulici 13,5 tisíce lidí a znamenala by kolaps úřadu práce,“ myslí si Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení.

Toho se obávají právě zástupci samospráv, kteří bez finančních záruk od státu odmítají chystané změny podpořit.

Skupina více než 40 poslanců (Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, STAN) proto chtěla na mimořádné schůzi změny v dávkách na bydlení ještě změnit: „Například mamince samoživitelce se dvěma dětmi na rodičovském příspěvku na Praze 7, která dává za bydlení 11 tisíc korun měsíčně, zbývá nyní 7400 korun na měsíc na ostatní výdaje. Po té novele by jí zbylo 4800 korun. Vůbec nerozumím tomu, jak má tohle vyřešit obchod s chudobou,“ kritizuje lidovecký poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. 

„Jsme přesvědčeni, že lepší než dávat lidem peníze a dávky, je umožnit obcím, aby si vybudovali svůj bytový fond,“ řekl předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Další obrovský problém je co by bylo s lidmi, kteří bydlí na ubytovnách. Jsou tam často i rodiny s dětmi,“ poznamenala Olga Richterová (Piráti).

Ministryně Jaroslava Němcová (ANO) však v ČT upozornila, že chtějí poslanci měnit něco, co je teprve v připomínkovém řízení: „O návrhu ještě ani nejednala vláda, takže to je takový polotovar.“ Podle ní jde spíše o snahu některých poslanců o zviditelnění před komunálními volbami.

V Česku se vyplácejí dvě dávky: Příspěvek na bydlení patří do státní sociální podpory, doplatek na bydlení pak do pomoci v hmotné nouzi. Ministersrtvo teď chce změnit oba zákony.