František Šmahel je ale hlava. Česká hlava

Praha – Laureátem letošní ceny Česká hlava je historik František Šmahel, který si ocenění vysloužil nejen za své vědecké dílo, ale i za postoj k minulému režimu. S notnou dávkou ironie v rozhovoru pro ČT zavzpomínal, že jako chlapec si přál být strojvůdcem, což se mu v budoucnu také splnilo, když se stal řidičem tramvaje poté, co byl vyhozen z Akademie věd.

Tlak komunistické zvůle prožíval od svého dětství, když chtěl po maturitě na studia historie, kádrový profil zahrnující dědečka statkáře a otce obchodníka poslal Františka Šmahela do dolů. Na vysokou školu se později přeci jen dostal, celý život zasvětil středověku, především období husitů a lucemburských králů. Toto období totiž nebylo zatíženo ideologickým dohledem.

Kolizi s režimem se ale stejně nevyhnul, v průběhu pražského jara se pokoušel zpřístupnit veřejnosti zakázanou historickou literaturu. Po okupaci se stal na pět let sám zakázaným autorem. Dobu normalizace pak přečkal v husitském muzeu v Táboře. Přestože žil ve velmi nuzných podmínkách, je rád, že na svobodě.

Po roce 1989 se mohl František Šmahel vrátit do Akademie věd. V letošním roce si vydobyl se svými spolupracovníky několik cen za knihu Lucemburkové. Česká hlava patří k těm nejprestižnějším. Podívejte se na stránky ocenění.