Vláda schválila vlastní návrh zákona na omezení politických trafik. Je měkčí než poslanecký

Vláda v demisi schválila vlastní verzi nominačního zákona, která má omezit dosazování politických nominantů do takzvaných trafik – neboli placených funkcí ve státní správě. Podle představ Babišovy vlády mají uchazeči až na výjimky vždy projít ministerským výběrovým řízením a hodnocením před vládním výborem. Návrh ale zároveň dává ministrům možnost odmítnout doporučení výboru. V tom se liší od návrhu Pirátů a dalších poslanců, který projednává sněmovna a podle něhož má být doporučení výboru závazné. Tento návrh chce naopak Babišova vláda zamítnout.

Vládní návrh nominačního zákona podle vicepremiéra v demisi Richarda Brabce (ANO) i přesto přidá na transparentnosti výběru lidí do orgánů státních firem. Brabec řekl, že při výběrových řízeních na ministerstvo životního prostředí, které řídí, zatím nikdy nevyužil možnosti postupovat proti návrhu výběrové komise.

Vládní návrh počítá s tím, že pokud ministerstvo bude chtít jmenovat někoho, koho výbor nedoporučil, bude svůj postoj muset veřejně zdůvodnit.

KSČM má požadavky na trafiky: „I komunista může být odborník“

Projednávání návrhů na omezování politického vlivu na výběr kandidátů do státních firem se kryje s vyjednáváním o podpoře vznikající menšinové vlády ANO a ČSSD opřené o komunisty. KSČM má totiž personální požadavky na zastoupení ve státních společnostech.

Podle Brabce by v případě schválení normy museli i oni projít výběrovým řízením. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (za ANO) to nemusí být problém, protože „i komunista může být odborník“.


Vládní předloha se má týkat společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční dopravní cesty. Stanoví například to, že do orgánů těchto společností by se mohli hlásit jen lidé starší 28 let.

Členové nominačního výboru, které by jmenovala na návrh ministrů vláda na pět let, by museli být ještě o dva roky starší. Museli by mít nejméně pětiletou praxi v řídicích funkcích ve firmách, v oboru práva, v personalistice, finančnictví nebo ekonomii, a museli by být nestraníky. Činnost výboru by stála podle odhadů 700 tisíc až milion korun ročně.

Stejný návrh byl ve hře už v minulém volebním období, sněmovna ho ale nestihla projednat. Tehdy jej vedle zástupců ANO podepsali například také zákonodárci KDU-ČSL, STAN a Úsvitu. Předkladatelé i nyní poukazují na to, že návrh zákona vychází z věcného záměru, který předloni v červnu schválila tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL.