Do Česka dál přichází žít tisíce Ukrajinců a Slováků. Řada krajů se však přesto vylidňuje

Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí roku 2018 zvýšil o 3295 na 10,613 milionu lidí, oznámil Český statistický úřad. Lidí přibylo, přestože se narodilo méně dětí, než kolik bylo za čtvrt roku zesnulých. Republiku však zalidnili i přistěhovalci – nejvíce z Ukrajiny a Slovenska. Velkou část přírůstku zajistila Praha a její okolí, kde přibylo v součtu téměř šest tisíc lidí, v řadě krajů se naopak během prvních tří měsíců počet obyvatel snížil.

Od počátku letošního ledna do konce března se v Česku narodilo 26 976 dětí a zemřelo 31 557 lidí. Obě čísla byla nižší než loni v témže období, kdy se narodilo o 300 dětí více a zemřelo o 500 lidí více.

Přirozenou cestou by tedy počet obyvatel republiky klesl více než o 4500. „V průběhu prvního čtvrtletí je obvyklé, že počty narozených jsou nižší než počty zemřelých,“ podotkla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Celkový počet obyvatel byl přesto k 31. březnu vyšší než na počátku roku, protože se do Česka zároveň přistěhovalo 14 076 lidí. I když se zároveň vystěhovalo 6200 lidí, stále migrací vzrostl počet obyvatel o 7876. Výsledkem tedy je přírůstek celkového počtu obyvatel o 3295 lidí. „Nejvíce se k nám v tomto období přistěhovalo občanů Ukrajiny, Slovenska a Ruska,“ upřesnila Michaela Němečková. Ukrajinců v ČR přibylo asi 2500, Slováků zhruba 1400.

Vývoj počtu obyvatel ČR – stav ke konci března 2018
Zdroj: ČSÚ

Obyvatel přibylo v šesti regionech, nejrychleji se vylidňuje Moravskoslezský kraj

Nejvýraznější růst počtu obyvatel zažily v minulém čtvrtletí Praha a Středočeský kraj. V Praze přibylo 2316 obyvatel a ve středních Čechách 3421 obyvatel. V Praze byl přírůstek i přirozený, narodilo se více dětí, než kolik lidí zemřelo. Ale hlavní roli sehrála migrace. Asi polovina z deseti tisíc lidí, kteří se do metropole přistěhovali, přišla z jiných regionů ČR, ostatní ze zahraničí.

Ve středních Čechách pak přírůstek zajistili výhradně přistěhovalci. Nejvíce lidí přitom přibylo v bezprostředním okolí Prahy – v okresech Praha-východ a Praha-západ. V lokalitách od Prahy vzdálenějších byl přírůstek menší, například na Rakovnicku lidí dokonce ubylo.

Mírné přírůstky zaznamenaly v prvním čtvrtletí ještě Plzeňský, Jihomoravský, Jihočeský a Pardubický kraj. V Plzeňském kraji přibylo 699 obyvatel, na jihu Moravy 343 obyvatel, v jižních Čechách 152 a v Pardubickém kraji 44. Ostatní regiony se naopak vylidňují.

Většinou ubyly desítky až stovky obyvatel, ale Moravskoslezský kraj měl po prvních třech měsících roku o 1136 obyvatel méně. O 758 lidí více v něm zemřelo, než se narodilo, a o 378 obyvatel více se z regionu odstěhovalo, než se přistěhovalo. Nejvýraznější úbytek zažila v rámci kraje Ostrava, naopak na Frýdecko-Místecku jako jediném okresu v kraji obyvatel mírně přibylo.