Za týden měření na D1 u Jihlavy dostali řidiči 300 pokut. Velké Meziříčí ještě řeší přestupky z loňska

Úředníci v Jihlavě odeslali za první týden úsekového měření na dálnici D1 na 300 pokut. Povolenou 80kilometrovou rychlost řidiči nejčastější překračují o dvacet až třicet kilometrů. Naopak v nedalekém Velkém Meziříčí se k letošním přestupkům ještě nedostali, musí totiž nejdřív vyřídit 5000 výzev z loňské zimy. Za letošní jaro už přitom evidují dalších 12 500 přestupků.

Jihlavský magistrát dostane denně do systému maximálně sto přestupků. Už zkušební provoz ale ukázal, že řidičů, kteří mezi 112. a 119. kilometrem překračují rychlost, bude víc. „Nastavili jsme zatím nejvyšší počet přestupků přijatých ke zpracování na sto denně,“ uvedl mluvčí Jihlavy Radek Tulis.

Během prvního týdne měření totiž podle něj na úřadu dolaďovali technické i procesní detaily. Omezení na sto přijatých přestupků bude platit ještě jeden nebo dva týdny. Rozhodně se ale podle Tulise nestane, že by nějaký přestupek nezpracovali.

Informace o přestupcích jdou do databáze policie. Ta je postupně přeposílá magistrátu, a to i s jednacím číslem. Úředníci pak zkontrolují fotky a identifikují majitele auta.

V Meziříčí vyřídí jarní přestupky až v létě

Na D1 mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou, mezi 146. a 153. kilometrem, se znovu měří od letošního dubna. Velké Meziříčí eviduje za poslední dva měsíce už 12 500 přestupků. K jejich vyřizování se ale dostane nejspíš až v průběhu prázdnin, řekl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jiří Pospíchal.

Zbývá jim totiž ještě odbavit 5000 přestupků z loňského roku. Agendu spojenou s měřením tam mají, stejně jako v Jihlavě, na starosti čtyři pracovníci. Po obdržení výzvy musí řidič buď částku uhradit, nebo nahlásit osobu, která auto řídila. „Pokud bude výzvu ignorovat, částka se nejen navýší, ale může dojít až ke správnímu řízení, což může skončit exekucí,“ dodal Pospíchal.

Od června mělo Velkému Meziříčí odesílání přestupků urychlit používání poštovní služby Dopis Online. Kvůli technickým problémům se ale služba podle Pospíchala spustí nejspíš až v půlce července.

„V praxi by to vypadalo tak, že bychom České poště posílali elektronická data s přestupky a oni by je tiskli a obálkovali,“ vysvětlil Pospíchal. To by mělo městu značně zjednodušit odesílání přestupků podobně jako v Jihlavě, kde už tisknout výzvy ani lepit obálky nemusí.

Úsekové měření kontroluje řidiče na D1 na čtyřech místech. U Jihlavy začalo 1. června a je jediné, které provozuje samo město. Kamerový systém totiž pořídilo na své náklady. Počítá ale, že se mu investice 1,6 milionu korun vrátí. Kamery chce po skončení měření na dálnici využívat například ve městě.

  • Ostředek–Šternov (34.–41. kilometr)
  • Hořice–Koberovice (78.–81. kilometr)
  • Jihlava – Velký Beranov (112.–119. kilometr)
  • Velké Meziříčí – Lhotka (146.–153. kilometr)