Poslanci se poprvé sejdou 25. listopadu, klub ODS povede Stanjura

Praha - V čele poslaneckého klubu ODS bude exministr dopravy Zbyněk Stanjura. Klub vedl už v předchozím volebním období od května 2011 do prosince 2012, kdy se stal ministrem dopravy. Do vedení sněmovny ODS nominuje bývalou předsedkyni dolní komory Miroslavu Němcovou. Ta dnes také z pozice svolavatelky oznámila, že ustavující schůze nové sněmovny začne v pondělí 25. listopadu.

První místopředsedkyní klubu bude Jana Černochová, která byla poslankyní v předchozím volebním období. Ve vedení klubu budou také exministr školství Petr Fiala, bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník a poslanec Ivan Adamec. Občanští demokraté si svého předsedu zvolili jako poslední ze sedmi klubů v nové sněmovně. Klub má nyní 16 poslanců, zatímco v roce 2010 se do sněmovny dostalo 53 zástupců této strany.

ODS by také chtěla Němcovou opět ve vedení sněmovny. Kluby ostatních stran ještě nominace neoznámily, ale řada z nich má o místa v čele dolní komory také zájem. „Nejdeme do jednání s tím, že požadujeme x funkcí předsedů a místopředsedů. Jsme připraveni debatovat i o počtech výborů a jejich jednotlivých členů,“ řekl po jednání klubu Stanjura. ODS má podle něj dostatek kvalitních členů, kteří by mohli výbory i vést. Vše ale bude záležet na politické dohodě.  

Ustavující schůze sněmovny začne 25. listopadu

Poslanci poprvé zasednou do lavic v pondělí 25. listopadu. Schůze začínají obvykle v úterý. Pondělí je ale podle Němcové poslední den lhůty, kterou stanoví ústava. Podle zákona o jednacím řádu sněmovny se schůze nekonají v pondělí, v sobotu a v neděli, pokud se komora neusnese jinak. Poslanci si tedy budou zřejmě muset pondělní jednání hned na úvod schůze schválit.

ODS a první schůze sněmovny (zdroj: ČT24)

Pořad ustavujících schůzí je zejména organizační. Poslanci skládají slib, ustavuje se volební komise a mandátový a imunitní výbor, zřizují se další výbory se stanovením počtu jejich členů a volí se vedení sněmovny. Jak dlouho schůze potrvá, nelze odhadnout. Poslanci se musí na rozdělení funkcí dohodnout. „Může to trvat opravdu krátce, to bychom si všichni přáli, ale může to trvat tak dlouho, že ustavující schůze bude přerušována dejme tomu na několikrát, a může trvat třeba až do začátku příštího roku,“ podotkla Němcová. Program první schůze čítal v minulých volebních obdobích 17 stejných bodů. Tentokrát budou poslanci projednávat i čtyři zákonná opatření.

Vydáno pod