Léto dorazilo předčasně. S třicítkovými teplotami přicházejí i vydatné bouřky

Studio 6: Jaké bude počasí (zdroj: ČT24)

Od dvou hodin odpoledne platí výstraha meteorologů, podle které může v Čechách napršet až 40 litrů na metr čtvereční. Bouřky, při kterých mohou padat i kroupy, doprovázejí předčasné léto, které přišlo do Česka již v květnu. Teploty se šplhají ke 30 stupňům Celsia a v příštích dnech to nebude jiné. Nepoleví vedro ani bouřlivé počasí.

Česko už letos zažilo velkou zimní oblevu, období silných mrazů, několik týdnů, kdy nespadla ani kapka, dílčí povodně… Zbývá tak snad už jen týden velkého vedra, kdy teploty vystoupí nad 30 stupňů, i když je ještě v plném proudu jaro. A právě takový týden je tu. Současně však opět hrozí, že bude třeba vysoušet sklepy po přívalových deštích a volat pojišťováky kvůli škodám od krup.

Před silnými bouřkami, které mohou doprovázet i kroupy, varuje Český hydrometeorologický ústav, výstraha platí od 14 do 22 hodin pro většinu území Čech s výjimkou Pardubického kraje a Vysočiny (platí však v celém Jihočeském kraji včetně výběžku Moravy). Bouřky se vrátí i v úterý odpoledne, tehdy by však měly zasáhnout menší území – převážně oblast západně od Prahy, zároveň však i úterní výstraha platí pro celý Jihočeský kraj.

Podle ČHMÚ budou mít bouřky úhrny až 40 milimetrů. „V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací a podobně,“ doplnili meteorologové.

Letní třicítky již v květnu

Po pondělním poledni se skutečně začalo na jihu a také severovýchodě Čech smrákat a spadly první kapky. Teploměry však zároveň spěly k magické třicítce. V pondělí a úterý bude z celého týdne nejtepleji, na východě republiky však bude přes třicet i v dalších dvou dnech.

„Může za to velmi teplý vzduch, který se dostává nejen k nám, ale do celé střední Evropy od jihu až jihovýchodu. Je o sedm nebo osm stupňů teplejší, než obvykle bývá,“ přiblížil meteorolog Vladimír Piskala.

Počasí 28. 5.
Zdroj: ČT24

Teplotní maxima se budou v pondělí a úterý pohybovat mezi 27 a 31 stupni Celsia, v úterý by mohlo být v Polabí či na jižní Moravě ještě tepleji. 

Rady do vedra: Pít a správně nastavit klimatizaci

Podle lékaře Cyrila Muchy jsou ve vedrech, která právě sedají na Českou republiku, ohroženi zejména lidé, kteří trpí různými chorobami, zvláště nemocemi srdce či ledvin. „U lidí, kteří jsou ohroženi srdečním infarktem nebo obecně chorobami srdce, může dojít k prudkému zhoršení. U lidí, kteří mají onemocnění ledvin, onemocnění mozku, dochází často ke kolapsům a podobně,“ shrnul.

Tito lidé by se měli inspirovat denním rytmem jižních národů a vycházet ven spíše brzy ráno a pozdě odpoledne a v době, kdy je nejtepleji, být raději doma.

Opatrní by ale měli být všichni. Cyril Mucha doporučil vyhýbat se přímému slunci, chodit raději stínem, používat pokrývku hlavy a v případě přehřátí zvolnit, posadit se nebo lehnout si a zvýšit příjem tekutin. U zdravého dospělého člověka by mělo stačit vypít dva a půl až tři litry tekutin denně, a to zejména neslazené vody nebo bylinných čajů. Maximálně třetinu potom mohou představovat třeba minerálky.

Studio 6: Vliv horka na organismus člověka (zdroj: ČT24)

Nápoje by přitom neměly být ledové. „Jak to dělají Tuaregové na Sahaře? Ti pijí i v největších vedrech ne horký, ale teplý mátový čaj. Prudké zchlazení organismu vede k tomu, že si tělo najednou myslí, že už nehrozí přehřátí, a přestane pracovat na přizpůsobení se horku,“ varoval lékař.

Zároveň doporučil střízlivost při nastavování klimatizace. „Když máme venku 35 a v autě si nastavíme 18 stupňů, tak je to rozdíl 17 stupňů. Někdy to přirovnávám k tomu, jako by to bylo plus 10 a najednou minus 7,“ poukázal Cyril Mucha. Vhodný rozdíl je podle něj nanejvýš pět až sedm stupňů Celsia. Pokud je v autě nastavena výrazně nižší teplota, než je venku, je vhodné před příjezdem klimatizaci vypnout, aby se prostředí srovnalo.

Teplo a silné bouřky i v polovině týdne

Teplo a zároveň deštivo bude i ve středu a ve čtvrtek, počasí napříč republikou se ovšem bude více lišit. Ze západu přijde fronta, která s sebou přinese ochlazení na 23 až 25 stupňů. Takové teploty ale budou jen na západě a jihozápadě Česka, zatímco zbytku území nadále povládnou třicítky.

Počasí 29.–31. 5.
Zdroj: ČT24

Neustanou ani bouřky, opět mohou být silné s vydatnými dešti. „Může napršet 40 litrů na každý metr čtvereční,“ podotkl Vladimír Piskala. Hrozí také kroupy či silný nárazový vítr.

Na první červnový víkend se počasí zklidní, jak z hlediska deště a bouřek, tak z hlediska teplot. Mělo by být slunečno a přiměřeně teplo – kolem 25 stupňů Celsia.