Dívka pobírala sirotčí i invalidní důchod zároveň, stát po ní chce 82 tisíc

Praha – O otce přišla, ještě než se narodila. Ve čtrnácti letech ji rakovina připravila o nohu. A v sedmnácti se Věra Závorková dostala do finančních problémů. Kvůli tomu, že dva roky pobírala invalidní i sirotčí důchod, jí stát spočítal dluh 82 000 korun.

Otec Věry byl policista, ministerstvo vnitra jí proto vyplácelo sirotčí důchod. Po amputaci nohy nicméně zažádala ještě o invalidní důchod – a úřady jí vyhověly. Po dvou letech ale přišly na to, že souběh důchodů není možný. Chtějí proto část vyplacených peněz vrátit.

Podle mluvčího resortu vnitra Vladimíra Řepky nějakou dobu trvalo, než úřady obě databáze porovnaly. Poté ale jednaly co nejrychleji. „Když jsme na to přišli, tak jsme žádným způsobem neotáleli,“ uvedl Řepka.

Dluh ve výši 82 000 mladé dívce zřejmě zhatí řadu životních plánů, mimo jiné i to, že chtěla nastoupit do autoškoly. A Věra pravděpodobně nebude mít dost peněz ani na časté cesty do Prahy kvůli rehabilitaci a kontrolám.

„Nikdy by mě nenapadlo, že sirotčí důchod může mít vliv na invalidní důchod. Protože sirotčí důchod má proto, že přišla o tátu, a invalidní důchod proto, že přišla o nohu,“ říká Věřina matka.

„Pokud by její rodiče byli rozvedení, měla by nárok na alimenty a částečný invalidní důchod. Tím, že je její tatínek po smrti, ale nemá nárok na sirotčí důchod, pouze na ten invalidní. A to mi připadá jako byrokratická absurdnost,“ diví se dětská onkoložka Fakultní nemocnice Motol Lucie Cingrošová.

Úřady Věře obě dávky sloučily. Invalidní důchod sice zůstal ve stejné výši 5 800 korun, ale sirotčí dávky klesly z 5 500 na necelých patnáct set korun. Věra s maminkou tak přišly o čtyři tisíce měsíčně. Než podle splátkového kalendáře zaplatí celý dluh, uplynou čtyři roky.

Souběh sirotčího a invalidního důchodu není možný (zdroj: ČT24)