Šéfovi hradní vojenské kanceláře Pilcovi soud zrušil odebrání prověrky

Události: Prověrka Rostislava Pilce (zdroj: ČT24)

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání bezpečnostní prověrky bývalému šéfovi hradní vojenské kanceláře Rostislavu Pilcovi. Senát vrácení případu Národnímu bezpečnostnímu úřadu odůvodnil tím, že chyběly důkazy. Na verdikt kvůli neudělení prověrky na přísně tajné, o kterou si sám požádal, čeká i kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Podle soudu by se mohlo rozhodnout do několika měsíců.

Rostislav Pilc rezignoval před dvěma lety na post náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky – několik měsíců poté, co přišel o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Soud nyní rozhodnutí o jejím odebrání zrušil a vrátil případ Národnímu bezpečnostnímu úřadu.

Z rozhodnutí soudu, které má ČT k dispozici, vyplývá, že senát dospěl ke svému závěru kvůli nedostatku důkazů. Chyběly mu totiž další materiály, které by potvrzovaly věrohodnost informace zpravodajské služby, na základě které byla Pilcovi prověrka odebraná.

„Ve správním spisu (včetně jeho utajené části) chybí jakýkoli skutkový podklad, na základě něhož lze usuzovat o věrohodnosti a přesvědčivosti klíčové zpravodajské informace,“ uvádí soud.

„Víceméně to jen potvrdilo, co jsem říkal od začátku, že to rozhodnutí bylo neoprávněné,“ řekl k rozhodnutí soudu Pilc.

Jaký bude další postup, Národní bezpečnostní úřad neuvedl s tím, že řízení o prověrkách nekomentuje. A čas na rozmyšlenou si bere i Pilc, který nyní působí v Řízení letového provozu jako bezpečnostní poradce a vedoucí jednoho z úseků. Chce totiž nejprve počkat na zprávu od NBÚ a není tak zatím jasné, zda bude o prověrku dále usilovat.

„Já teď jsem na pozici, kde prověrka není potřeba a aby mohlo být zahájeno řízení o obnovu nebo získání prověrky, tak bych musel mít potvrzení zaměstnavatele, že potřebuji pro svůj výkon bezpečnostní prověrku, ale to je všechno otázka budoucnosti,“ dodal Pilc.

Na rozhodnutí o prověrce čeká i kancléř prezidenta Mynář

O Pilcově případu přitom soud rozhodl dříve, než o prověrce prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Pilc přitom žalobu k soudu podával později než jeho někdejší hradní kolega Mynář. „Každá tato věc připadla podle rozvrhu práce jinému senátu a nedá se odhadnout, jak který případ potrvá,“ vysvětluje mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Kancléř Mynář už tak na rozhodnutí soudu čeká dva roky a čtyři měsíce. Jak zjistila ČT, rozhodnutí v jeho případě se však blíží. Soudu zbývá vyřídit zhruba padesát případů, než se dostane na řadu ten kancléřův. „Odhadujeme to v tuto chvíli v horizontu několika měsíců,“ uvedla Puci.

Mynář se žalobou brání tomu, že mu Národní bezpečnostní úřad odmítl prověrku na nejpřísnější stupeň utajení vydat. Kancléř si o ni požádal sám, ačkoliv uváděl, že k výkonu funkce takto přísné prověření nepotřebuje. A nyní na dotazy ČT nereagoval.

Prezident Miloš Zeman však již v roce 2013 uvedl, že pokud si jeho kancléř prověrku nedodělá a nezíská ji, na Hradě skončí. Nyní se však čeká, jak dopadne Mynářův soudní spor.

Ve sněmovně se zatím řeší novela zákona, která by upravovala podmínky pro výkon funkce prezidentského kancléře. Její předkladatelé mimo jiné tvrdí, že člověk v takové pozici by měl mít prověrku na nejvyšší stupeň – tedy přísně tajné.

„Je nejbližším spolupracovníkem prezidenta republiky a mohl by přijít do kontaktu s tajnými dokumenty. A pokud takovou prověrku nemá, tak samozřejmě s těmi dokumenty musí pracovat jeho podřízení,“ myslí si poslankyně a spolupředkladatelka novely Věra Kovářová (STAN).

Na to se ale názory mezi poslanci rozcházejí. Návrh také odmítla letos v lednu vláda a označila jej za nesystémový. „Nikdy není dobré přijímat jakýkoliv zákon, který má regulovat a směřovat proti aktivitám konkrétního politika,“ uvedla poslankyně Helena Válková (ANO) s poukazem na to, že předloha zjevně míří na současného prezidentova kancléře Vratislava Mynáře.

O návrhu však budou hlasovat poslanci. Na program schůze by se mohl dostat v druhé půlce měsíce.