Odměny Jany Nečasové: Soud zprostil Randáka obvinění

Praha – Soud zprostil obvinění bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka a někdejší zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou v souvislosti se zveřejněním odměn bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželky Jany Nagyové, nyní Nečasové. Podle soudu ale není skutek trestným činem. Pikorová i Randák byli obviněni z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které prý výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Randák ale České televizi sdělil, že s výplatními páskami na Úřadu vlády se za Nečase zacházelo ledabyle a mělo k nim přístup více nepovolaných osob. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně se odvolala, vše tak bude muset řešit ještě Městský soud v Praze.

Karel Randák je s výsledkem soudu spokojen. „Já jsem to skutečně nebyl, ani nevím, jak se ty pásky dostaly ven,“ řekl Randák České televizi. „Pakliže to není trestný čin, není třeba posuzovat ani vinu jednotlivých lidí,“ dodal.

  •  Advokát Jaroslav Ortman: „Podle mě soud přišel k závěru, že zveřejnění platu a jeho výše není osobním údajem. Soud bude asi zdůvodňovat, že se to váže k funkci, která je vždycky veřejná, a neváže se ke konkrétní osobě. (…) Myslím si, že je to hraniční věc.“

Ve světle událostí posledních týdnů jsou podle Randáka jasnější některá fakta. „Na Úřadu vlády za paní Nečasové a pana Nečase byl neskutečný bordel v nakládání s výplatními páskami,“ zdůraznil. Podle něj nebylo dostatečně evidováno jejich vyzvedávání ani skartace. „Mohlo se k nim dostat daleko víc lidí, než mělo oprávnění,“ upozornil.

  • Jana Nečasová a Petr Nečas autor: Kateřina Šůlová, zdroj: ČTK
  • Jana Nagyová autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK

Výše výplatnice Jany Nagyové unikly do médií před dvěma lety. Policie se domnívá, že to byl Karel Randák, který informaci vynesl. Měla mu ji předat jedna z podřízených Jany Nagyové Lenka Pikorová. Během vyšetřování se sice prokázalo, že Randák i Pikorová byli v kontaktu, oba ale popírají, že by to bylo z důvodu předávání jakýchkoliv informací. „Scházeli jsme se z jediného důvodu. Slečna Pikorová se ucházela o zaměstnání v Nadačním fondu proti korupci,“ sdělil Randák České televizi.

Randák údajně dokumenty o výši výplatní pásky předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil. Obžalovaní tak prý závažným způsobem zasáhli do soukromí a osobního života Nagyové.

Právní zástupce Jany Nečasové Eduard Bruna: „Podle mého názoru to už (klientka) přestala sledovat, a jak ji znám, tak ani dál nebude v té věci nijak aktivně vystupovat.“

Žalobkyně dnes argumentovala i tím, že skutek je nutno vnímat v kontextu doby, kdy se stal, a nikoliv v kontextu dneška, kdy je Nagyová mediálně známá. Randákův advokát Petr Kočí ale poznamenal, že média psala o Nagyové i v jiné souvislosti než se zveřejněním jejích odměn. Připomněl, že novináře zajímala například výše jejího platu na ministerstvu práce v době, kdy tam byl Nečas ministrem. Později se psalo také o jejím údajně nestandardním studiu na Univerzitě J. A. Komenského a částečně opsané diplomové práci. Podle informací, které v srpnu uvolnilo současné vedení úřadu, si Nagyová v posledních dvou letech zřejmě přišla až na 998 tisíc korun ročně. K tomu dostávala statisícové odměny, které jen za rok 2011 činily 1,22 milionu.

Minulé vedení Úřadu vlády nechtělo platy svých zaměstnanců zveřejňovat, a to navzdory opakovaným dotazům ze strany médií, která upozorňovala na nestandardní výši odměn Nagyové a spekulovala o jejím mileneckém vztahu s ženatým premiérem Nečasem. Nečas tehdy vztah popíral, po pádu vlády se ale rozvedl a s Nagyovou se nedávno oženil.

Soudní líčení začalo skoro o hodinu později - nefungovalo totiž nahrávací zařízení. Z pěti předvolaných svědků navíc už podruhé nedorazil ten nejočekávanější - Petr Nečas. Omluvil se kvůli pracovní neschopnosti. „Přijde mi dost nefér ze strany kohokoliv se do něj příliš trefovat, protože myslím, že člověk, který nechá nezákonně sledovat svého životního partnera, je sám o sobě už postižen dost,“ komentoval to Randák. „Navíc sňatek s paní Nagyovou celou tu záležitost ještě umocnil a vyhrotil. Takže myslím si, že on si užije svoje,“ dodal Randák. 

Nagyová čelí v současné době obvinění v případu údajného uplácení trojice exposlanců ODS a v kauze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší ženy Radky a dvou zaměstnanců Úřadu vlády.

Vydáno pod